Vitorlás kedvezménykártyát kapott a Balaton

Forrás: turizmus.com

 2019. február 24. 14:27

Elstartolt a Vitorlázz itthon kedvezménykártya és a hozzá kapcsolódó turisztikai portál, amely a balatoni kikötők minősítésével, túraútvonalakkal, gasztronómiai és kulturális programajánlatokkal segíti a túravitorlázás népszerűsítését.

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) által koordinált Vitorlázz itthon program célja, hogy népszerűsítse a túravitorlázást a magyar lakosság körében, ami óriási lehetőséget kínál a belföldi turizmus további növekedésére. Vitorlázni ugyanis egész évben lehet, az utóbbi években már télen is rendeznek versenyeket – mondta Kollár Lajos, a szövetség elnöke a Budapest Boat Show-n tartott sajtótájékoztatón.

A program céljainak elérését szolgálja a túravitorlázás intermodális megállóhelyeinek és kikötőinek fejlesztését célzó, 2 milliárd forintos keretösszegű pályázatuk, amely 2018 végén zárult. Kulcsfontosságú volt a hazai eszközpark minőségi és mennyiségi fejlesztése, ezért összesen 199 új kishajóval szerelték fel a hazai vitorlásklubokat. A modern eszközökkel az érdeklődő turisták a Balatonnál és további öt kisebb tónál (Velencei-tó, Tisza-tó, Fertő tó, Tisza-tó, Orfűi-tó, Nyékládházi-tavak) szállhatnak vízre, ennek eredményeként az ország tizenegy megyéjében vált elérhetővé a túravitorlázás.

Budapest Boat Show az Utazás kiállításon

Fotó: turizmus.com

A pályázat részeként valósult meg a vitorlazzitthon.hu turisztikai portál és a kapcsolódó kedvezménykártya-rendszer, továbbá egy régi adósságot is törlesztett a szövetség a balatoni kikötők minősítési rendszerének kidolgozásával: a meglévő infrastruktúra és a kínált szolgáltatások alapján egytől négy csillagig terjedő értékeléssel sorolta be a létesítményeket. A Budapest Boat Show-n debütált oldal a túravitorlázást népszerűsítő útvonalakat, helyi turisztikai attrakciókat és látnivalókat, kulturális és gasztronómiai rendezvényeket, programokat mutat be a Balaton térségében. A tájékozódást és a választást segíti a Balaton interaktív térképe, amelyen többféle szempont alapján kereshetünk rá a kikötőkre és a szolgáltatókra.

A Vitorlázz itthon kedvezménykártya birtokosai vitorlázással és aktív turizmussal foglalkozó szolgáltatóknál, vendéglátó- és szálláshelyeken, valamint kulturális intézményekben kaphatnak különböző mértékű kedvezményeket. A kártyához a Magyar Vitorlás Szövetség pártoló tagjaként lehet hozzájutni a honlapon történő regisztrációval.  A szövetség reményei szerint az új oldal és a kedvezménykártya azok számára is érdekessé és elérhetővé teszi a vitorlázását, akik eddig nem feltétlenül érdeklődtek iránta.

Balról jobbra: Holczhauser András és Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára, illetve elnöke, valamint Révész Máriusz kormánybiztos

Fotó: turizmus.com

Holczhauser András, az MVSZ főtitkára arról is beszámolt, hogy megvalósítási szakaszban van a 2,5 milliárd forint összértékű balatonfüredi megállópont-fejlesztés. A turizmus.com kérdésére elmondta: a füredi kemping területén egy 142 férőhelyes kikötő és egy kétszintes kiszolgáló központ épül 1,2 hektáron, a munkálatok szeptemberben indulnak, s a komplexum 2021 tavaszán nyithatja meg kapuit. A Magyar Vitorlás Szövetség, Balatonfüred önkormányzata, valamint a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alkotta konzorcium célja olyan kikötői és szárazföldi infrastruktúra létrehozása, amely alkalmas lesz vitorlás- és egyéb vízi események, nemzetközi versenyek megrendezésére. A vendégek magas színvonalú elhelyezését segíti majd az új kikötő mellett felépülő, 66 szobás, négycsillag surperior besorolású szálloda az SZ.Z. Szállodafejlesztő Kft. beruházásában – tájékoztatott.

A sajtótájékoztatón részt vett Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos is, aki a trendeket értékelve hangsúlyozta, hogy az aktív turizmus egyre nagyobb szeletet hasít ki a turizmuson belül, így igyekeznek ehhez a lehetőséget földön-vízen biztosítani. A versenyvitorlázás mellett mind jobban fejlődik a szabadidős vitorlázás; fontos, hogy az ebből keletkező bevételek az országban maradjanak – tette hozzá.