Vízi turisztikai fejlesztés a Felső-Tiszán

Forrás: turizmus.com

 2019. július 16. 10:48

Elindult a Felső-tiszai vízi turisztikai fejlesztés: 500 millió forint vissza nem térítendő támogatásból négy településen – Tiszabecs, Szabolcsveresmart, Rakamaz, Tokaj – egyebek mellett vízi turisztikai megállóhelyek jönnek létre.

A Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térségben a fejlesztéssel a Tisza felső szakasza alkalmassá válik arra, hogy népszerű, minőségi szolgáltatásokat biztosító hazai vízi turisztikai attrakció legyen a jövőben.

A projekt célja a korábbi fejlesztésekhez kapcsolódva a Felső-Tisza vízi turizmusának fejlesztése. A korábbi évtizedekben hagyománnyá vált tiszai vízi túrázás feltételei javulnak a Tisza-vidék vízi turizmus fejlesztéshez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésével.

A pályázatban Szabolcsveresmarton a hazai forrásból létrehozni tervezett csónakház, csónaktároló és közösségi tér környezetének kert- és területrendezésére kerül sor, és elkészül a megközelíthetőséget biztosító út és a parkoló. Két vízi turisztikai megállóhely újul meg Tiszabecs és Rakamaz területén, Tokajban szórakoztató vízi turisztikai eszközöket vásárol a konzorcium vezetője.

Tisza-part Rakamaznál

Fotó: rakamaz.hu

Ezek mellett garantált programcsomagokat alakítanak ki a projektben részt vevők más, a kiemelt turisztikai térségben elérhető attrakciókkal együttműködve.

Példaként említik a Tiszabecstől Tivadarig elnevezésű 3 napos klasszikus Tisza-túrát, vagy a Rétköz természeti értékei – Madármegfigyelő túra SUP deszkán programot, vagy a Hegyalja történelme aktívan – kerékpár és kenutúra a Hegyalján című programot.

A projektet konzorciumi formában valósítja meg a Bejárható Magyarország Sportüzemeltetési Nonprofit Kft. mint konzorciumvezető, és a konzorciumi tagok, közöttük Döge Község Önkormányzata, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, a Felső-tiszai Vízitúra Sportegyesület és a Zempléni Zenit Alapítvány.

A projekt várhatóan 2020. szeptember 30-ra fejeződik be, a helyi turisztikai attrakciók megújulásával a térségben működő turizmussal, vendéglátással foglalkozók várhatóan magasabb látogatószámmal, nagyobb kereslettel számolhatnak.

A projektről bővebb információt a www.bjmokk.hu oldalon olvashatnak.