Vonuló fényforgatag Szent István Nap előestéjén

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 19. 08:50

Klasszikus szerzőink – többek között Arany János, Benedek Elek, Illyés Gyula és Petőfi Sándor – magyar monda- és mesevilág ihlette történeteinek felhasználásával készült a Szent István Nap egyedülálló látványvilágú produkciója, a Hold-Fény-Mesék.

A kifejezetten az ünnepi alkalomra íródott allegorikus mű a Tündérkert elrabolt fényének történetét meséli el. Mindezt a fényfestés és az utcai installációs művészet eszközeivel, mozgó óriás alakokkal, monumentális élőképekkel.

Augusztus 19-én pénteken, 21 órától a Kodály körönd és a Hősök tere között gigantikus kompozíciókba rendezetten, lenyűgöző fény-alakként megjelennek a magyar mondavilág szimbólumai, valamint mesevilágunk emblematikus figurái: a csodaszarvas, János vitéz, a hétfejű sárkány, az Aranyszóló Pintyőke, a Holdfény lovag, és a mesebeli történetben útjukat segítő vagy keresztező óriások, boszorkányok, ördögök, aranymadarak, akiket több mint 200 artista, tűzzsonglőr, bábos, gólyalábas, táncos, levegőakrobata kelt életre.

A mintegy félórányi Hold-Fény-Mesék produkció 10 jelenetből áll

Fotó: szentistvannap.hu

A mintegy félórányi produkció 10 jelenetből áll. Az egyes részek szereplői sorban követik egymást, majd a Kodály köröndhöz érve megelevenednek és életre keltik az adott jelenetet.

A mese utolsó, záró élőképét követően államalapító királyunk, valamint ezeréves államiságunk jelképe, Szent István király és a Szent Korona szimbolizált alakja zárja a sort.

A nem mindennapi képzőművészeti látványt a kifejezetten erre az alkalomra komponált – Kodály-, Bartók-, Liszt-, Kacsóh Pongrác-művek, valamint népdalok ihlette – szimfonikus zene teszi teljessé.