Vonyarcvashegy kapta az első Vízparti strandok védjegyet – podcast

Forrás: turizmus.com

 2023. június 15. 18:36

Országszerte zajlik a szabadvízi strandok minősítése és a Vízparti strandok védjegy odaítélése; Vonyarcvashegy elsőként szerezte meg az ötcsillagos minősítést napokban. A folyamat részleteiről Könnyid László, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület NKft. ügyvezetője adott rádióinterjút.

A szálláshelyek minősítése mellett elindult az attrakciók minősítése is, jelenleg öt kategóriában. Ezek a gyógyfürdők, a wellnessfürdők, a várak, a kastélyok és a szabadvízi strandok. A szezonra való tekintettel jelenleg az utóbbi áll a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület NKft. fókuszában, nemcsak a Balatonnál, hanem országszerte minden vízparton, ugyanakkor Könnyid László a teljes folyamatot bemutatva szemléltette az átfogó védjegyrendszer összefüggéseit, horizontális céljait és jelentőségét a Trend FM-nek adott rádióinterjúban.

 

Vendégelvárás és versenyképességi kérdés is a minősítés

Az attrakciók minősítése önkéntes alapú, vagyis – mint az igazgató fogalmazott – a legjobbakat keresik. Különböző országos és nemzetközi marketingkampányokon keresztül széleskörű láthatóságot kapnak a minőségi vendégélményt nyújtó szolgáltatók és a már minősített attrakciók. De a végső cél létesítménytől és kategóriától függetlenül ugyanaz: az ország turisztikai versenyképességének növelése – emelte ki Könnyid László.

A kiegyensúlyozott minőség és a színvonalas, megbízható szolgáltatások ma már nemcsak a külföldi, de a hazai vendégeknek is alapvető elvárása. Ha a szolgáltatók ezeknek megfelelnek, jó eséllyel több vendéget fogadhatnak majd, hosszabb ideig. De maga a védjegy már a marketingben is hatalmas hasznot jelent, hiszen egyfajta objektív garanciát ad a színvonalra.Ugyanakkor a minősítés folyamata edukációs szándékot is képvisel, hiszen ezáltal a szolgáltatók egy objektív szempontrendszer segítségével tudják felmérni a kínálatukat, a vendégélményt, és esetlegesen a fejlesztések szükségességét.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület NKft. ügyvezetője

Fotó: MTMT

A kulcsszó a látogatóélmény, hiszen végső soron minden azt szolgálja, hogy a vendég elégedett legyen. Ez pedig már elindul az online térben a tájékozódással, jegyvásárlással, aztán folytatódik a beléptetéssel, végül a helyi tapasztalatokkal válik teljessé – fejtette ki az ügyvezető.

 

Most a strandok vannak fókuszban

A Magyarország Kincsei (Best of Hungary) ernyővédjegy kiépítése a fent említett öt kategóriával indult el, de várhatóan összesen 15 kategóriát tartalmaz majd, ezáltal lefedi a teljes hazai turizmust. Valamennyi védjegy 3 évre szól, kivéve a strandoké, amelyek a nagyobb igénybevétel miatt csak 2 évre kapják meg. Országszerte összesen 73 település 140 szabadvízi fürdőhelyének megújulását tette lehetővé a kormány hazai forrásból.A strandfejlesztés öt ütemében folyamatos, egymásra épülő fejlesztéseknek lehettünk tanúi, hogy ezek mi mindent tartalmaztak, az interjúban részletesen is elmondja Könnyid László.

 

Ötcsillagos példa Vonyarcvashegyen

A minősítési folyamat minden esetben önellenőrzéssel kezdődik, és ahol szükséges, a strandok tovább csiszolhatnak kínálatukon. A helyszíni vizsgálaton az auditorok részletes, több órás vizsgálat alá vetik a jelentkező helyszínt, és ellenőrzik, valóban teljesül-e minden feltétel.

A minősítések értelmezése kapcsán Könnyid László kiemelte: a csillagok száma között a szolgáltatások mennyisége tesz leginkább különbséget, azaz egy háromcsillagos strand is lehet kiváló. A tisztaság, rendezettség, karbantartottság ugyanis alapvető elvárás, amely minden minősített strandon megvan.Vonyarcvashegy Lido strandja csaknem maximális pontszámot elérve az országban elsőként szerezte meg az ötcsillagos minősítést. Ez hatalmas marketingelőnyt jelent számukra, ami bizonyára a többi önkormányzatot is arra ösztönzi majd, hogy jelentkezzenek a minősítésre – mutatott rá az ügyvezető.

Vonyarcvashegy öt csillaga tartalmaz például kerékpárszéfet, ami unikális szolgáltatás, illetve rendelkezésre áll értékmegőrző, a baba-mama szolgáltatások teljes skálája, a strand akadálymentes, van lehetőség akár előre jegyet váltani, és garantált az is, hogy odautazva magas színvonalú gasztronómiai élményekben lesz része a vendégeknek.

 

Folytatódnak a minősítések

A Magyarország Kincsei védjegyrendszer horizontális céljai közé tartozik többek között a látogatóbarát, családbarát, fenntartható és digitális működés, ami alapvető vendégigény. Éppen ezért intenzív kommunikáció indul el a fogyasztók felé is, hogy ők is tudják, miért jött létre a rendszer és melyik besorolástól mit várhatnak el.Következő lépésként hamarosan elindul a várak és kastélyok minősítése, az első minősített kastélyt a napokban jelentik be. A szakember nevet nem, de annyit elárult, hogy egy Budapest környéki kastélyról van szó. Mindemellett a szálláshely-minősítés is gőzerővel halad tovább.

Az interjú teljes terjedelmében meghallgatható alább: