WTM 2023: átlag feletti a növekedés a turisztikai piacon

Forrás: turizmus.com

 2023. november 15. 15:57

Rengeteg érdeklődő volt a magyar standon a turisztikai szakma egyik legfontosabb eseményén, a World Travel Market (WTM) London szakkiállításon.

A légitársaságok átlag fölötti kapacitásnövelésről, az OTA-k pedig kétszámjegyű, régiós átlag fölötti növekedésről beszélnek a 2023-as magyar adataik kapcsán ‒ ami egybecseng az Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ által is mutatott nemzetközi bővüléssel.

Idén a kiállítók közel 100, míg az érdeklődők több mint 140 országból, régióból érkeztek Londonba november 6–8. között. A Magyar Turisztikai Ügynökség standján a legtöbb látogató Budapestre volt kíváncsi, de a vidéki desztinációk iránt is jelentős volt az érdeklődés.

Folyamatos volt az érdeklődés a magyar standon Londonban

Fotó: MTÜ

A világ vezető szabadidős turisztikai szakvásárán a turizmus globális piacának lehető legszélesebb szolgáltatói köre vonult fel. A legnagyobb online utazásközvetítők (OTA) közül az Expedia, a Ctrip, a Lastminute és az Odigeo képviselőivel találkoztak, míg a jelentős média partnerek közül a CNN, a New York Times, a CNBC, a Condé Nast Traveler és a National Geographic küldöttjeivel tárgyaltak az MTÜ munkatársai. Richard Quest, a CNN sztárriportere is járt a magyar standon.

Miklós István marketingigazgató a rendezvény kapcsán kiemelte, hogy üzleti tárgyalópartnereik minden magyar turisztikai szegmens esetében kedvező képről számoltak be. A légitársaságok például az európai átlag fölötti kapacitásnövelésről beszélnek, az OTA-k pedig kivétel nélkül kétszámjegyű, a régiós átlag fölötti növekedésről számoltak be a 2023-as magyar piacon ‒ ami egybecseng az NTAK adataiból is látható nemzetközi bővüléssel.

A magyar standon hazánkat képviselő turisztikai szakemberek

Fotó: MTÜ

A WTM házigazdája, az Egyesült Királyság Magyarország egyik legfontosabb és Budapest első számú küldőpiaca. Az év első 9 hónapjában közel 300 000 brit vendég látogatott Magyarországra, ami 33%-kal haladja meg a tavalyi vendégforgalmat.

A WTM kísérőrendezvényeként sajtóreggelire várták az Egyesült Királyság médiaipacának meghatározó szereplőit november 9-én, Magyarország londoni nagykövetségén. A meghívottakat Kumin Ferenc nagykövet köszöntötte, majd Miklós István, az MTÜ marketingigazgatója mutatta be a hazai turisztikai fejlesztéseket és a kiemelt desztinációkat, valamint ismertette a jövő évi adatalapú, foglalást ösztönző célokat és terveket a nemzetközi médiumoknak.

Sajtóreggeli a WTM idején Magyarország londoni nagykövetségén

Fotó: MTÜ

A résztvevők tájékoztatást kaptak a magyar turisztikai ágazat teljesítményéről, jobban megismerhették hazánk kincseit, amelyek mind azt igazolják, hogy Magyarország meglátogatását nem lehet kihagyni.