UNWTO-tanulmány a kínaiak kedvenc európai úti céljairól

Forrás: turizmus.com

 2018. november 03. 00:31

A Turisztikai Világszervezet egy kutatóintézettel, a Global Tourism Economy Research Centre-rel új jelentést adott ki az ázsiai turisztikai trendekről.

A 2016-os adatok alapján mintegy 5,7 millió kínai turista látogatott Európába, ami Kína teljes kiutazó piacának körülbelül az 5 százaléka. Közülük mintegy 3,5 millióan, vagyis nagyjából 3 százalék utazott az Európai Unióba, elsősorban olaszországi, franciaországi, németországi és spanyolországi úti célokat kerestek fel.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a kínai turisták elsősorban nem azokat a hagyományos desztinációkat kedvelik, amelyeknek erős a kulturális vonzereje. Csehország például csaknem félmillió kínai turistát fogadott 2017-ben, hatszor többet, mint 2010-ben, míg Magyarország és Lengyelország egyaránt ötször több kínai turistát látott vendégül. Horvátországé a legnagyobb növekedés, 13-szoros.

Prágában rekordot döntöttek a kínai turisták

Fotó: turizmus.com

Az unión kívüli népszerű desztinációk, mint például Svájc egymillió kínai turistának örülhetett 2016-ban, Norvégia 300 ezernek, Izland pedig a 2010-es ötezerről 160 ezerre tornázta fel a kínaiak beutaztatását.

A kínai turisták majdnem fele 30 és 49 év közötti, közülük 54 százalék nő. A kínai utazók többnyire a mobilfizetés hívei. Az utazás célja zömében a kikapcsolódás (65%), míg a konferencia- és incentív turizmus adja a látogatások 19 százalékát.

A szervezett utak aránya 46 százalék, miután az egyedi utazások, különösen a fiatalabb, ezredfordulós generáció körében 2010 óta megduplázódott, így aránya 54 százalékra nőtt. Növekszik az online utazási ügynökségek szerepe is, amelyek közvetlen kapcsolatot nyújtanak az európai szolgáltatók felé, és rugalmasabbak is az utazók szemszögéből nézve.

A részleteket az UNWTO honlapjáról lehet letölteni.

Kapcsolódó cikkek