WTTC: virágzik a turizmus Afrikában

Forrás: turizmus.com

 2019. március 16. 19:02

Az Utazási és Turisztikai Világtanács jelentése szerint 2018-ban 5,6 százalékkal nőtt az ágazat a kontinensen, míg a globális bővülés csak 3,9% volt.

Afrika átlagos gazdasági növekedése is csak 3,2 százalékos volt. Az ázsiai térség után Afrika volt a második leggyorsabban bővülő turisztikai régió. Ez az eredmény részben annak köszönhető, hogy Észak-Afrika lassan kimászik a biztonsági válságból, másrészt pedig a fejlesztések is hozzájárultak a népszerűség növekedéséhez.

A WTTC adatai szerint az utazás és turizmus tavaly 194,2 milliárd dollárral járult hozzá Afrika gazdaságához, ami a kontinens GDP-jének 8,5 százaléka. Az ágazat 24,3 millió állást tart fenn, a teljes foglalkoztatás 6,7 százalékát.

Etiópiai vízesés

Fotó: turizmus.com

A teljes költés 71 százaléka szabadidős turizmuson belül történt, 29 százaléka pedig az üzleti turizmushoz kötődött. A belföldi költés adta ki a teljes összeg 56 százalékát, a külföldiek pedig a 44 százalékát. Ez utóbbi a kontinens exportjának csaknem a 10 százalékát jelenti.

Etiópia nemcsak Afrika leggyorsabban fejlődő turisztika piaca, hanem az egész világon az első 48,6 százalékkal, 7,6 milliárd dollár bevételt generálva. Ez összefügg azzal, hogy Etiópia regionális átszállási hubbá vált, részben a vízumkönnyítéseknek köszönhetően.

Egyiptom turizmusa is rendeződni látszik, hiszen 16,5 százalékos növekedést ért el 2018-ban. A külföldi látogatók költése az export 27,3 százalékát éri el. Ennek az alapja a komoly biztonsági fejlődés - állapítja meg az eTurboNews a WTTC jelentése alapján.