Youhuu, a rackajuh a budapesti atlétikai vb kabalaállata

Forrás: MTI

 2023. május 11. 16:42

A nagyszabású verseny előtt 100 nappal megtartott sajtótájékoztatón Jon Ridgeon, a nemzetközi szövetség (WA) vezérigazgatója a szervezőbizottság vezetésével közösen leplezte le az ősi magyar állatról mintázott rackajuhot.

"A stadionnak otthont adó Csepel-sziget egykor a juhok szigete volt, Magyarország pedig a rackák földje. Youhuu most az egykori szennyezett rozsdaövezet helyén visszakapja a parkot" - fogalmazott a bemutatás kapcsán Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Mint mondta, Középkelet-Európában Magyarország bizonyíthatja először, hogy meg tud szervezni egy ekkora eseményt. Jelenleg 203 ország részvétele biztos, de azon dolgoznak, hogy ez a szám még nőjön: a cél 206 ország indulása, amivel minden idők legnagyobb vb-jét tudnák megrendezni.

Már 77 országból vásároltak jegyeket, jelenleg több mint háromszázan dolgozunk a vb sikeréért, de augusztusban tízezernél is több ember munkáját kell majd összehangolni. „A percre pontosan lebontott terveinket bemutattuk a WA-nak, ezzel kapcsolatban csak kisebb módosításaik, javaslataik voltak. Azt a visszajelzést kaptuk, hogy ha ezt megvalósítjuk, a budapesti lehet minden idők legjobb atlétikai vb-je" - hangsúlyozta Németh Balázs.

Youhuu, a 2023-as a budapesti atlétikai világbajnokság kabalafigurája

Fotó: MTI

 

 

Kemény 100 nap következik

Schmidt Ádám, az atlétikai világbajnokság kormánybiztosa szerint célegyenesbe fordult a felkészülés, de a vb kapcsán indult egyedülálló programok - hétköznapi hősök, sulihősök -, amelyek célja, hogy minél több magyart sportolásra, sportos életmódra biztassanak, a viadal után is folytatódnak majd. „Az ehhez kapcsolódó jegyvásárlási kedvezményekkel arra ösztönöznek, hogy minél többen kilátogassanak ide, ahol a mobillelátó vb-t követő elbontása után a világ egyik legszebb panorámájú futóköre áll majd rendelkezésre" - mondta a sportért felelős államtitkár.

Joe Ridgeon a sajtóeseményen átadta a magyar szervezőbizottság vezetésének a WA első osztályú licencét, ezáltal a Nemzeti Atlétikai Központ hivatalosan is házigazdája lehet az augusztus 19. és 27. közötti világbajnokságnak. A héten megtörtént a stadion készenléti állapotát vizsgáló egyik utolsó vizit, a WA-nál nagyon elégedettek voltak a látottakkal.

"Erős az együttműködés köztünk, Budapest és Magyarország között, ami elengedhetetlen a sikeres rendezéshez. A következő száz nap kihívása, hogy ugyanígy folytassuk a kemény munkát, de nagyon bízunk a szervező csapatban, hogy a 2500 önkéntes segítségével ki tudják majd szolgálni a sportolók, edzők, valamint a mintegy 1400 sajtómunkatárs igényeit" - mondta Ridgeon. A mostani vb azért is kiemelten fontos a WA-nak, mert az első, helsinki világbajnokság 40. évfordulóját ünneplik ebben az évben.

Fürjes Balázs, az irányító testület társelnöke kiemelte, a stadion acélszerkezetéből három Lánchidat lehetne felépíteni, az építkezéshez felhasznált összes kábel lefektetésével pedig oda-vissza össze lehetne kötni Londont és Budapestet.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke megköszönte a szervezőbizottság munkáját, majd a százas szám atlétikai jelentőségéről beszélt. A magyar indulókkal kapcsolatban megjegyezte, elkezdődött a kvalifikációs pontgyűjtés, reményeik szerint minél hamarabb sikerül majd kivívnia a csapattagoknak a részvételi jogot. A létszámmal kapcsolatban jelezte, 45-55 atléta indulásában bíznak, a versenyzőknek pedig minden korábbinál nagyobb motivációt ad az, hogy hazai környezetben bizonyíthatnak.

Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseményén több mint 2000 sportoló vesz majd részt, a viadal pedig akár hárommilliárd tévénézőhöz is eljuthat.