Zeneipari érdekszövetség alakult

Forrás: turizmus.com

 2017. december 02. 06:56

Music Hungary Szövetség néven a hazai zeneipar szereplőinek széles körét magába foglaló érdekképviseleti szövetség alakult 2017. november 30-án Budapesten, az Artisjus székházában. Az alapító okiratot tizenöt szervezet képviselője írta alá.

A szövetség az idén immár ötödik alkalommal megrendezett Music Hungary konferenciából nőtt ki. A zenei oktatástól egészen a technikai szabályokig az ott megvitatott kérdések központi szerve lesz, amely a döntéshozók felé a szakma érdekeit képviseli  - mondta két alapító szervezet, a Sziget Kft. és az Etalon Produkció képviseletében Tóth Tibor.

A célok között szerepel a magyar zene részarányának növelése a hazai piacon, az Nemzeti Kulturális Alap könnyűzenei támogatásának fenntartható biztosítása, az iparági szereplők szerepének növelése, a zenészek egzisztenciális, jogi, szociális helyzetének javítása. Szintén a célok közt fogalmazták meg a szerzők, előadók és kiadók internetes felhasználásokból származó bevételeinek növelését, továbbá a koncertbelépők, jegyek áfájának csökkentését, illetve a társasági adóról szóló törvényben szabályozott „kedvezményezett célok” kiterjesztését.

A Sziget fesztivál

Fotó: turizmus.com

A Szövetség a célok elérésének érdekében ellátja a hazai zeneipar szakmai képviseletét az egyes közigazgatási szervek, valamint a közönség irányában. A közös szervezet feladatának tekinti a szakmai képviselet ellátását a területet érintő valamennyi európai uniós, vagy hazai jogalkotással kapcsolatos kérdésben is. Az alapító okiratban megfogalmazott célok között szerepel még – többek között – a magyar zenei exportiroda indításának  elősegítése, a hazai zeneipar külföldi szerepvállalásának támogatása céljából és szakmai együttműködésre törekvés a filmiparral. Az alapító okirat aláírásával egy időben az alapítók felkérték a szakmát a különböző területeket képviselő szakosztályok megalakítására.

Információink szerint a Music Hungary konferenciákon eddig nem kerültek szóba a vendéglátóhelyek és szállodák zeneszolgáltatásával kapcsolatos kérdések, azonban a jelenleg bejegyzés alatt álló szövetségbe minden kapcsolódó területről szívesen fogadják a munkához csatlakozni kívánókat, akár tagként, akár érdeklődőként.

A szövetség 15 alapítója

Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft, a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége, az ARTISJUS Egyesület, az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület, a Hangszeresek Országos Szövetsége, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, a Music Hungary Zeneműkiadó Kft., az A38 Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft., a Magyar DJ és Producer Egyesület, az Akvárium Klub Üzemeltető Kft., a VOLT Produkció Kft., az ETALON PRODUKCIÓ, a LEON Kft.  Kultúrpark Kft és a Live Nation CEE Kft.