Zöld, fenntartható, biztonságos: bemutatkozott Szlovénia

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. március 04. 16:23

A nyár közeledtével sok más országhoz hasonlóan Szlovénia is mindinkább készül a pandémiát követő nyitásra, a turizmus fellendítésére. Ennek érdekében online rendezvény keretében számoltak be az ország aktív turizmusáról, a Júlia-Alpok nyújtotta látnivalókról, a termál- és fürdőlehetőségekről.

Az érdeklődők az Aviareps által szervezett csütörtöki webináriumon ismerhették meg a kiváló adottságú országot, ahol az Alpok találkozik a Földközi-tengerrel és a Pannon-síksággal.

Sasa Verovsek Music, a Szlovén Idegenforgalmi Hivataltól Szlovénia történetéről és adottságairól beszélt, érintve a legfontosabb látnivalókat, az ország gasztronómiáját és kulturális életét is. Iztok Altbauer a Szlovén Gyógyfürdők Egyesületének igazgatója a szlovén gyógyvizekben rejlő lehetőségekről, Vesna Valentincic a szlovén szabadidős tevékenységek gazdag tárházáról, míg Katja Cuder a Júliai-Alpok látnivalóiról számolt be.

 

Az országot általában a zöld, fenntartható és biztonságos jelzőkkel azonosítják: Szlovénia vált ugyanis a világ első “zöld országává”, Ljubljana pedig Európa zöld fővárosává 2016-ban. Az ország 2020-ban a Best of Europe díjat is megkapta. Több publikáció, köztük a Forbes, a Condé Nast, vagy a National Geographic pedig a top desztinációk közé sorolta 2021-ben, amely sokat segíthet majd a turizmus visszaállításában a koronavírus-járvány okozta visszaesés után. Az eseményen elhangzott, hogy a Szlovénia létrehozott egy a WTTC által is elfogadott “Green & Safe” tanúsítványt is, amellyel nemzetközi szinten is megerősítették az ország zöld turizmusának és biztonságának kiváló minőségét.

A webináriumon bemutatták Ljubljanát, az ország kulturális központját, és Szlovénia talán legismertebb hegyvidéki üdülőhelyét, a Triglav Nemzeti Parkhoz tartozó Bledet is. A tiszta vizű Bledi-tóból emelkedik ki az ország egyetlen, kicsi szigete egy kápolnával, ahová egy tradicionális kis hajón, a pletnán juthatnak el a kirándulók. A tóparti sziklára épült ezeréves várba is érdemes felkapaszkodni, a gyönyörű kilátás miatt, míg a szigeten található kápolnában – főleg a mostani vészterhes időkben – megkongathatjuk a harangokat, amelyek a hagyomány szerint szerencsét hoznak.

Mariborban található a legrégebbi, még ma is termő futó szőlőtő, amely a Guinness-világrekordok könyvébe is bekerült. Az ország mediterrán, tengerparti részébe is elkalauzoltak, Piran, a festői középkori város történelmi emlékként védett, a közelben elterülő sóbányákról lett híres, messze földön ismerik a la fleur de sel-féle pirani sót.

bled_szlovenia_123rf

A Bledi-tóból emelkedik ki az ország egyetlen, kicsi szigete egy kápolnával – ha ennek a harangját megkongatjuk, szerencsét hoz

Fotó: 123rf.com

A Sókészítő Múzeum és a Sókészítő Fesztivál keretein belül bárki megismerheti a Velencei Köztársaság fénykorát idéző tengerparti kisvárosból származó pirani só titkait.

Lipicát, a fehér lovak hazáját is bemutatták. Az eredeti ménest 1580-ban alapították a karsztvidéken, és azóta is a legrégebbi ménesbirtok, amely több mint 400 éve ugyanazt a lófajtát tenyészti, megszakítás nélkül.

Szlovénia amilyen apró ország, olyan változatos; így a síelés, a túrázás, az aktív és extrém sportok kedvelői is egyre több lehetőséget, egyre jobb infrastruktúrát találnak a magas hegyek és a vadvizek vidékén. De az ország nemcsak történelmi és kulturális látnivalókat tartogat, hanem finom borairól és sokszínű gasztronómiai palettájáról is ismert. Fontos itt is a fenntarthatóság, a “farm to table” szemlélet az étkezések alapja, így a legtöbb étterem a legfrissebb helyi alapanyagokat szerzi be menüjéhez. A fine diningot is megemlítették: Szlovéniában az első alkalommal megjelenő Michelin Guide öt séfet és éttermüket is elismerte, kettő közülük két csillaggal gazdagodott.

A szlovén források gyógyhatásai már az ókorban is ismertek és elismertek voltak. A római korban az ország területén virágzott a fürdőkultúra, ahogyan erről az ásatások eredményei tanúskodnak. 12. századi dokumentumok is említik a terület gyógyvizeinek jótékony hatásait. Az összesen 87 meleg vízű forrás nagy része Közép- és Északkelet-Szlovéniában található, Zasavje, Štajerska és Prekmurje régiókban, de a délkeleti Dolenjska régióban is van belőlük néhány.

A wellness- és gyógyfürdők összesen 47000 négyzetméteren terülnek el, beltéri és kültéri medencék is rendelkezésre állnak, a gyógyvizekhez pedig 14500 szállodai és apartmanszoba érhető el. Kiemelték a négyszáz éves, világhírű Rogaska Medical Centert, a 130 éves tradíciókkal rendelkező Radenci Health Resortot és az egyik legfiatalabb, modern life style programokat kínáló gyógyfürdőt, a Ptuj Thermal Spa-t, amely az ország legrégebbi városában található.