Zsidai Roy: Kárt okoz a fővárosi turizmusnak a karácsonyi díszkivilágítás hiánya

Forrás: turizmus.com

 2022. november 19. 12:21

Zsidai Roy, a Zsidai-csoport tulajdonosa egy interjúban bírálta azt a döntést, miszerint a fővárosi önkormányzat az általa kezelt helyeken idén nem építi ki a karácsonyi díszkivilágítást.

Zsidai Roy, a Zsidai-csoport tulajdonosa élesen bírálta a Mandinernek adott interjújában a főváros azon döntését, hogy spórolásból nem lesz idén karácsonyi díszkivilágítás. Állítása szerint az intézkedés mérhetetlen károkat okoz a hazai turizmusnak.

Karácsony Gergely úgy indokolta a döntést, hogy a díszkivilágítás elhagyásával a főváros meg tud spórolni 28 millió forintot, ugyanakkor az önkormányzat éves büdzséje 410 milliárd forint. Ez 0,007 százalékot jelent, ami véleményem szerint számszakilag láthatatlan összeg, ugyanakkor a turizmusban a kár, amit okoz, nagyságrendekkel nagyobb” – érvelt Zsidai Roy, aki szerint tíz év kemény munka volt abban, hogy Budapest mint karácsonyi desztináció felkerüljön a térképre, és óriási felelőtlenség egy ilyen hosszú munkát 0,007 százalék megtakarításért veszélyeztetni.

„A turisztikai ágazat számára gazdaságilag nagyon is fontos ez az időszak. Novembertől áprilisig a turizmus nagyságrendekkel csökken, egyedül ez a pár decemberi hét az, amely fellendíti azt egy rövid időre, nagyon rossz lenne ettől megfosztani a hazai szektort” – tette hozzá.

A Fővárosi Közgyűlés 2022. október 26-án döntött úgy, hogy a fővárosi önkormányzat a jelenlegi gazdasági helyzetre tekintettel idén nem építi ki a karácsonyi díszítő világítást az általa kezelt helyeken. A döntés nem érinti a főváros emelt szintű, közel 300 objektumot érintő díszvilágítását, amelynek időtartamát az energia-megtakarítást célzó, első fővárosi energiacsomag részeként szeptember 1-jétől naponta két órával megrövidítették.

A főváros idén takarékossági okokból nem építi ki a karácsonyi díszkivilágítást az általa kezelt helyeken

Fotó: 123rf.com

V. kerületi önkormányzat: a Vörösmarty tér és a Váci utca is ki lesz világítva

Belváros-Lipótváros önkormányzatának az MTI-hez eljuttatott, november 18-i közleménye szerint az energiatakarékossági és a városrész világörökségi státuszából fakadó szempontokat összehangolva, a korábbi évekhez képest a helyszínek jelentős csökkentésével tudja csak megvalósítani a díszkivilágítást.

Advent első vasárnapjától vízkeresztig a főutcaként ismert tengelyt, a karácsonyi vásárokat közvetlenül érintő közterületeket, a karácsonyfával és betlehemmel díszített tereket – Egyetem tér, Ferenciek tere, Szabadság tér, Olimpia park – és még néhány utcát öltöztetnek ünnepi fényekbe.

A kerület a fővárosi önkormányzat illetékességi körébe tartozó Váci utca kivilágítását is átvállalta, ezeken túl lesz karácsonyi világítás a Vörösmarty téren is, ennek költségét az itt megrendezésre kerülő karácsonyi vásár szervezője állja.