10 éves a TAP Budapesten

 2014. június 18. 15:06

2004. júniusában indult el a TAP Portugal légitársaság Lisszabonból Budapestre, akkor még heti három alkalommal – ebből kétszer Prágán keresztül – szállítva az utasokat. Most már heti 8 alkalommal köti össze a két fővárost, az útvonalon hamarosan a félmilliomodik utast is köszönthetik.

A Budapest-Lisszabon viszonylaton fele-fele arányban találhatóak magyarok és portugálok, és nagyon sok az átszálló utas, ami annak is köszönhető, hogy a Star Alliance-en belül a TAP-é számos brazil és afrikai célállomás. A légitársaság különösen ez előbbiben erős: Belém, Belo Horizonte, Brazíliaváros, Fortaleza, Manaus, Natal, Porte Alegre, Recife, Rio de Janeiro, Salvador és Sao Paulo két repülőtere is szerepel desztinációi között, de népszerűek Portugália szigetei és Porto is.

Szolnok Péter, a TAP hazai képviseletvezetője szerint sikerük egyik titka a minőségi kiszolgálásban rejlik: a fedélzeten meleg ételt szolgálnak fel és az üléstávolságok is meghaladják az iparágban megszokottat, ugyanakkor felhívja a figyelmet riói és Sao Paulo-i járataik business ajánlataira is.

 

A TAP egyébként az elmúlt évben globálisan is jól teljesített: load factora 76,8-ról 79,4-re emelkedett, legjobban a venezuelai (12,6%), Afrika (7,5%) és európai (7,2%) járatok foglaltsága nőtt. Az idei évben 10 új desztinációt vett fel a kínálatba, a belgrádi összekötettés például július elsején indul, heti három járattal.

 

Magyarországon tavaly 12 százalékkal nőtt az üléskínálat és összesen 74 300-an utaztak a TAP-pal, ami 73,4 százalékos kihasználtságot jelentett.

Képünkön: Szolnok Péter és David Jacinto, a TAP regionális igazgatója, a portugál-brazil barátságot szimbolizáló mezekben.