10,2 millióan dolgoznak az európai HORECA szektorban

 2013. szeptember 23. 14:07

Európa 27 országában működő 44 nemzeti szakmai szövetség brüsszeli képviselője, a HOTREC szeptember 17-én az Európai Parlamentben mutatta be „A szállodaipar és a vendéglátás jelentősége az EU gazdaságában" címet viselő részletes Ernst & Young tanulmányt.

A bemutatón Kent Nyström, a HOTREC elnöke hangsúlyozta, meg kell őrizni Európa – mint a leglátogatottabb földrész – elsőbbségét, annak ellenére, hogy piaci részesedése az elmúlt években Ázsia javára csökkent. Az európai turizmus hosszú ideje tartó virágzásának megtartása érdekében a jogi és gazdasági feltételeket tovább kell javítani mind közösségi, mind nemzeti szinteken – tájékoztatta szerkesztőségünket Niklai Ákos, aki a Magyar Szállodaszövetséget képviseli a HOTREC-ben.

Európában a szállodaiparban és a vendéglátásban tevékenykedő cégek 90%-a 10 főnél kevesebb, 99%-uk pedig 50 főnél kevesebb munkavállalóval rendelkezik. Az ágazat, a turizmusnak a politikai és gazdasági helyzetnek való kitettsége ellenére immár 10.2 millió munkavállalót foglalkoztat. Addig, amíg 2000 és 2010 között az EU-ban a foglalkoztatottak száma 7,1%-kal, a szektor alkalmazottainak száma 29%-kal, azaz 2,5 millió fővel nőtt.

A szektor munkavállalóira jellemző a tudásban, képzettségben való sokszínűség, atipikus foglalkoztatási formák, sok a pályakezdő, fiatal munkavállaló.

A szektor kiemelkedő munkahelyteremtő szerepének megtartása érdekében a HOTREC szükségesnek tartja a törvényhozók és kormányzati szereplők szakma specifikus támogatását, ezzel is ösztönözve a gazdaság bővülését, új munkahelyek teremtését.

Üzenetek az Európai Uniónak:

- a szektor további sikeres növekedése, versenyképessége javítása érdekében a kedvezményes és alacsony ÁFA kulcsokat meg kell tartani, ezzel is segítve az új beruházásokat és a szektoron kívül is új munkahelyek létesítését is

- az ágazatot érintő rendeleteket korszerűsíteni, az adminisztratív és pénzügyi terheket csökkenteni érdemes és szükséges a mikro és kisvállalkozásokból álló szektor számára. Így a sok korlátozó, bürokráciát növelő rendeletek korlátozása kívánatos, ágazati, specifikus megoldások keresendők a szektor problémáira.

- új vízumszabályozás szükséges annak érdekében, hogy a többi kontinensről érkező turisták könnyebben bejuthassanak a schengeni övezetbe. Különösen a BRIC országokból lehetővé kell tenni a vízum mentes belépést az EU-ba.

HOTREC reméli, hogy a tanulmányban található megállapítások és javaslatok mind az EU mind a nemzeti szinten ösztönzi a kormányokat és a törvényhozókat, hogy az ágazatot és az egész turizmust – gazdasági növekedést segítő és munkahelyteremtő szerepén keresztül – érdemeinek megfelelően segítsék.