11. lett a magyar csapat a Bocuse d’Or lyoni döntőjén

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 27. 21:51

Az erős középmezőnyben, rendkívül magabiztos és kiegyensúlyozott versenyzéssel Veres István és a magyar csapat a 11. helyen végzett a Bocuse d’Or lyoni döntőjén.

Minden idők legrendhagyóbb versenye zajlott az elmúlt napokban Lyonban. A szokásos január végi időpont helyett először tavasz végére, majd szeptember végére halasztották a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjét. A résztvevő országok maximális felkészültséggel vettek részt a Bocuse d’Oron, és a zsűri egyöntetű véleménye szerint nagyon kiegyenlített versenyzésnek lehettünk tanúi.

Magán a versenyen tehát kevéssé érződött, hogy lassan két év járványhelyzet után került megrendezésre. Ugyan több ország távol maradt, a helyszín előtt ott állt az egészségügyi sátor, a lelátók pedig félig üresek voltak, de a verseny színvonalán nem hagyott nyomot a vírus.

A SIRHA verseny-rendezvényeinek végig volt magyar vonatkozása, hiszen az egyik műsorvezető Jókuti András volt, aki lehengerlő stílusával nagyban hozzájárult a hangulathoz.

A magyar csapat

Fotó: Fekete Antonio/Magyar Bocuse d'Or Akadémia

A résztvevő csapatoknak a szokott módon két ételt kellett készíteniük.

Ami a hústémát illeti, a Bocuse d’Or történetében először egyforma tálat kaptak a csapatok, tehát mindenkinek ugyanolyan tálon kellett bemutatni a hústémát. A tál kiegészült egy fém edénnyel, ebben egy „ragut” kellett tálalni. Ez lett a hús harmadik köreteleme, amelyet zöldségekből és magvakból készítettek a csapatok.

A szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett prezentálni, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

A tányértéma helyett elviteles menüt kellett prezentálni

Fotó: bocusedor.com

A magyar csapat hústémája a következő elemekből tevődött össze: Brezírozott marhastefánia; Kétféle vegán burgonyaköret: konfitált burgonya hagymadzsemmel, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel, ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével; Zöldség friccasse; Brokkoli és sültcékla-saláta tormával és almával.

Az elviteles téma előétele ratatouille tart konfitált paradicsommal volt, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyemolajjal. A főétel garnélával töltött derelye volt, amely fehér paradicsomszósszal, grillezett paradicsommal és garnéla bisque-kel került a magyar csapat elviteles dobozába. Desszertként paradicsom-eper-bodza baba készült.

 

A Bocuse d’Or 2021-es döntőjén a következő eredmények születtek:

Social Commitment díj: Columbia

Legjobb commis: Svájc

A legjobb elviteles téma: Svédország

A legjobb hústál: Izland

 

Bronz: Norvégia

Ezüst: Dánia

Arany: Franciaország

 

A SIRHA Lyon területén felállított magyar stand az egész kiállítás alatt vonzotta a nemzetközi szakembereket. A látogatók közelebbről is megismerhették a magyar gasztronómia néhány gyöngyszemét, és persze a kiváló magyar borokat is. Ennek azért is van most kiemelt jelentősége, mert 2022 márciusában Magyarországon kerül majd sor a Bocuse d’Or európai válogatójára.

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia épp ezért gőzerővel készül a következő versenyre, és október 21-én már le is bonyolítja a magyar döntőt, amelyen Adamek Balázs, Dalnoki Bence, Huszár Tibor, Kelemen Roland és Veres István méri össze tudását.