Károlyi gróf főhadiszállásától a félrelépő miniszterig – Budapest 110 éves szállodája maga a történelem

Forrás: turizmus.com

 2024. március 13. 11:45

110 éves születésnapját ünnepli március 14-én a Danubius Hotel Astoria, a főváros legrégebbi, eredeti formában megmaradt szállodája. A jeles alkalomból érdemes felidézni a ház kalandos történetét – falai hol fényesen csillogó, hol mélységesen szomorú időket éltek át.

A feltörekvő és ambiciózus kovácsmester, Unger Benedek és még két család telekvásárlás utáni vállalkozásaként debütált az Astoria Szálló 1914. március 14-én.

A hotelt a korabeli vendéglátós világ ismert alakja, Gellér Mihály bérelte és működtette, ő volt az első igazgató, sőt az Astoria név is tőle származik. Az Astoria esztétikailag és technikailag is újdonságnak számított: nemcsak az épület volt gyönyörű, modern belsőgépészet jellemezte, és a kor majd' minden szállodai újdonsága rendelkezésre állt. Nem véletlenül hívták "Ahsztóriának" a pestiek, az utca embere által vágyott exkluzivitás ihlette szójátékkal. Az első világháborúval épp születő épületbe nem sokkal ezután már szinte beköltözött az őszirózsás forradalom. 1918. október 30-án gróf Károlyi Mihály az Astoria első emeletéről tartott beszédet a tömegnek, majd itt rendezte be a Magyar Nemzeti Tanács székhelyét. Károlyi nemcsak itt dolgozott, de itt is élt feleségével, Andrássy Katinkával a 4. emeleten. Nevét ma különterem őrzi.

1919 tavaszán a kommunista direktórium vezetői költöztek az Astoriába. A szálló később újjáéledt, legszebb éveit a két világháború között, az 1920-as, 30-as években élte.

Az Astoria kereszteződés a metró építésekor 1963-ban

Fotó: Fortepan / Uvaterv

1944 márciusában az épület a Gestapo főhadiszállása lett. A katonák visszavonuláskor sajnos teljesen kifosztották. Az ostrom idején két bombatalálat és számtalan lövés érte, de ahogy véget ért a háború, megélte második újjászületését. Az amerikai hadsereg tisztjeit szállásolták el benne, 1946-tól pedig már újra nyitva állt a nagyközönség előtt.A szétlőtt Budapesten alig maradt üzemképes hotel, így az Astoria nyújtotta a legnagyobb fényűzést. Ez főként az akkori tulajdonosnak, Unger Ödönnek volt köszönhető, aki rövid idő alatt visszahozta a boldog békeidők hangulatát. Új bútorokat és műtárgyakat vásárolt, sőt saját magángyűjteményéből is a szálló rendelkezésére bocsátott jó néhány darabot.

1948-ban ez a szálloda sem kerülhette el a sorsát: államosították és teljesen újjáépítették. Ungert szó szerint kidobták a saját hoteléből, a legenda szerint csak két pezsgőspoharat vihetett magával. Angliába költözött, mégis valahányszor hazatért látogatóba, mindig az Astoriában szállt meg.

Az Astoria felújítása során sikerült napjainkba is átmenteni a klasszikus eleganciát

Fotó: Danubius Hotels

Szerencsére az Astoria nevét nem változtatták meg az '50-es években, de étterméből népbüfét alakítottak ki. Az '56-os forradalom harcai során megint sérüléseket szenvedett, de a '60-as években már újra Budapest legjobb szállodájának tartották, bár híresztelték, hogy a kádári titkosszolgálatok állítólag a szálloda több szobáját is "betechnikázták". Ebben az időben bővült a szálloda a Magyar utcai szárnnyal.

Az Astoriát 1996-ban vásárolta meg a Danubius Hotels. A 2004–2007 között lezajlott nagyszabású felújítás során sikerült napjainkba is átmenteni a klasszikus eleganciát. Ma már mind a 138 szobája hangszigetelt, külön fürdőszobás és légkondicionált. Tavaly 44 szobát újítottak meg annak érdekében, hogy a gyönyörű épület tartsa a lépést a vendégelvárásokkal.

Múltidéző menü

A Danubius Hotel Astoria apró meglepetéssel kedveskedik vendégeinek a március 14-i születésnapon. A Café Astoria & Restaurantban pedig múltidéző ünnepi menüt lehet megkóstolni március 11–30. között.

És még néhány érdekes tény az Astoriáról, amelyet a tulajdonos Danubius Hotels osztott meg a születésnap alkalmával:

  • A szálloda elődje, a Zrínyi Kávéház és Vendégfogadó állandó vendége volt Petőfi Sándor;
  • Gyakori vendég volt az Astoriában Krúdy Gyula, aki állítólag azért szerette a szállót, mert olyan csendben takarítottak, hogy délig is alhatott, anélkül hogy megzavarták volna;
  • Évtizedekig a szálló halljából és étterméből szólt a Magyar Rádió népszerű, Ki nyer ma? című komolyzenei műveltségi vetélkedője;
  • Az Astoria Szálló épületében, illetve mellette forgatták a Kern András rendezte A miniszter félrelép című film (1997) több jelenetét.