110 éves a Mátyás pince

 2014. május 07. 22:50

Idén 110 éves az egyik legpatinásabb magyarországi étteremnek számító Mátyás Pince, melynek története tükrözi a magyar történelem viszontagságos évtizedeit, ugyanakkor számos felújítást követően friss szemlélettel igyekszik eleget tenni a jelen kihívásainak.

Hajdanán itt mulattak, ettek, ittak a világ vezető politikusai és hazai hírességei. Ma más a feladat: a fiatalok és a családok számára is elérhetővé tenni az étterem árait, megőrizni a hagyományt, és nívós szolgáltatásokkal,  élő muzsikával szórakoztatni a betérőket – hangzott el a szerdai tájékoztatón.

Először a hajdani tulajdonos família képviseletében Borostyánkői Mátyás emlékezett meghatottan a múlt század békebeli évtizedeinek vendéglátására. Őt követően pedig Papp Dénes, a legendás üzletvezető, Papp Endre fia, a Kaltenberg Étterem vezetője idézte fel azt az államosított korszakot, amikor édesapja sajátjaként, és kiválóan vezette az éttermet. Papp Dániellel, Papp Dénes fival ma már a sokadik Papp-generáció dolgozik a vendéglátásban.

A nyolcvanas évektől 2008-ig terjedő időszak nem számít az étterem legfényesebb korszakának. A 2008 utáni években elkezdődött a felújítás: a nagyszabású, 100 millió forintos beruházás eredményeként megtörtént a burkolatok cseréje, visszakapták régi fényüket a falfestmények, a konyha is modernebbé vált.

A tulajdonosi csoport képviselője, Szekula László a jelenről és a jövőről szólva aláhúzta, nyitni akarnak a fiatalabb korosztály és a családok felé, ezért a hétvégeken 50 százalékos kedvezményt nyújtanak az ebéd árából. Vasárnaponként, amíg a szülők elfogyasztják a fél áron kínált ebédet, a gyerekeket a Halász teremben játszóház várja. A festményekkel borított falak között megidézik Mátyás korának hangulatát, a kicsik azt is megtudhatják, akkortájt milyen ételek kerültek az asztalra.
A 110 éves évforduló apropóján az étteremben kiállítás nyílt a Kereskedelmi és  Vendéglátóipari Múzeum szakembereinek közreműködésével.

A közeljövőben számos rendezvényt tartanak az étteremben, gasztronómiai és zenei programok sokasága váltja majd egymást, hungarikum estet szerveznek és lesz receptverseny is.

Az aktuális eseményekről folyamatosan az étterem honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.