13-an léptek ki Molnár B. egyesületéből

Forrás: turizmus.com

 2016. május 31. 21:17

Május 31-én nyilatkozatot tett közzé 13, ismert gasztronómiai szakember, miszerint kilépnek a Molnár B. Tamás által alapított Magyar Gasztronómiai Egyesületből. A fejlemény nem meglepő azoknak, akik figyelemmel kísérték a magyar gasztronómia közelmúltját.

Pedig nem is olyan régen, 2013 novemberében még a MGE-t tekintette gasztronómiai partnerének a kormányzat. Akkori beszámolónk szerint mindössze 9 szervezettel kötöttek ilyen megállapodást. Az NGM turisztikai helyettes államtitkársága így fogalmazott: „a stratégiai partnerségi megállapodások annak érdekében jöttek létre, hogy olyan jogszabályok szülessenek, amelyek alkalmasak arra, hogy biztosítsák a szállodákkal, falusi szálláshely szolgáltatással, természetjárással, a magyar gasztronómiai kultúrával valamint a fürdőkkel és az egészségturizmussal összefüggő szolgáltatások kiegyensúlyozott, tartós fejlődését..."

Akkor, ott „Molnár B. Tamás, a tőle megszokott sarkos fogalmazással azt mondta, hogy a jelenlegi szakmai oktatást leginkább be kellene szántani, s a történelem részeként kezelni, de - tette hozzá - mivel ez lehetetlen, be kell vezetni egy erre ráépülő szakmai továbbképzést, hogy a magyar gasztronómia visszaszerezhesse azt a rangját, hogy ismét az országimázs pozitív meghatározója lehessen."

Ehhez képest két és fél év elteltével, a magyar gasztronómia eddigi, talán legnagyobb sikerének fényében különösen fájó, hogy Berkes Gyula, Bíró Lajos, Csapody Balázs, Deli János, Fekete Antonio, Hamvas Zoltán, Harmath Csaba, Herczeg Zoltán, Laczó Csaba, Molnár Attila, Nyíri Sándor, Széll Tamás és Zsidai Zoltán Roy a következő szöveget juttatta el szerkesztőségünkbe:

„A mai napon kiléptünk a Magyar Gasztronómiai Egyesületből. Nehéz szívvel tesszük, hiszen az elmúlt évek során számos eredményt értünk el közösen. Sajnos Molnár B. Tamás éppen a magyar gasztronómia legutóbbi nagy sikere, a Bocuse d'Or európai döntőjében aratott magyar győzelem által biztosított rivaldafényt kihasználva döntött úgy, hogy támadást intéz a hasonló célkitűzésekkel létrejött gasztronómiai szervezetek ellen. A Bocuse sikere mögött néhány tucat ember több évi munkája van, melyből az MGE elnöke nem vette ki részét. Ennek fényében különösen visszatetsző, ahogy nyilatkozik.

Molnár B. Tamás a Magyar Bocuse Akadémiát és a Pannon Gasztronómiai Akadémiát ezekben a nyilatkozatokban nem szövetségesként, hanem riválisokként láttatja. Megítélésünk szerint az MGE elnöke nyilatkozatai nem a közös célok megvalósítását szolgálják. A jövőben ezért vele együttműködni nem tudunk, és nem akarunk. Sajnáljuk, hogy erre a lépésre kényszerülünk. A Magyar Gasztronómiai Egyesület tagságának további sikeres munkát kívánunk."

Megkerestük Molnár B. Tamást is, aki szerkesztőségünk kérdésére megerősítette a 13 szakember kilépésének tényét, de többet nem kívánt mondani.