13 milliárdot turizmusra költhetnek az önkormányzatok

Forrás: turizmus.com

 2014. december 11. 22:21

Áttörést hozhat a hazai turizmus életében, ha a parlamenti pártok december 16-án megszavazzák a 2015. évi adótörvénynek azt a passzusát, mely szerint az önkormányzatok kizárólag turisztikai célra használhatják az általuk beszedett ifa minden forintja utáni 1,5 forintos költségvetési hozzájárulást.

Az önkormányzatok, a törvénytervezet szerint az alábbi célokra fordíthatják az 1,5 forintokat:

  • turisztikai fejlesztések;
  • helyi/térségi turisztikai desztináció-menedzsment szervezetek működésére és fejlesztésére történő forrásátadás;
  • a település közigazgatási területén található turisztikai vonzerőkkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos marketing kiadások (kutatás, promóció, oktatás);
  • turisztikai vonzerővel bíró rendezvényekkel, garantált programokkal kapcsolatos költségek;
  • műemlékek turisztikai célú felújítása, látogathatóvá tétele;
  • a turizmus által érintett területek, a turisztikai vonzerők és szolgáltató helyek környezetében infrastrukturális (utak, parkolók, turisztikai információs táblák, kerékpárutak, jelzett turistaútvonalak) és városképi (zöldfelületek, díszkivilágítás, díszburkolat) elemek létesítése, karbantartása, fenntartása.

A törvénytervezet nem tér ki arra kérdésre, hogy milyen állami forrást kapnak azok a települések, amelyek „csak” vonzerőt jelentenek, de nem rendelkeznek jelentős szálláshely kapacitással, s így nem részesülnek az idegenforgalmi adó áldásából (pl. Szentendre, vagy Ópusztaszer).

Hozzáértő szakemberek szerint a törvény finomítása 2016-ra várható, ám addig is óriási előrelépést jelent, ha a Parlament elfogadja a fenti törvényjavaslatot. Az önkormányzatok által turizmusra fordítandó összeg 2015-ben mintegy 13 milliárd forintot tehet ki, ismerve a 2013. évi (a 2014. évi bevétel majd a 2016. évet befolyásolja) IFA bevételeket.

A törvénytervezet arról sem rendelkezik, hogy az IFA után járó1,5 forintokat a TDM szervezetekre kellene-e fordítani, s ennek csak az egyik oka az, hogy az ifát szedő, mintegy 730 önkormányzatnak kevesebb mint a felét fedi le TDM-szervezet.