13 millió külföldi 7 milliárd eurót költ évente – ja, Horvátországban

Forrás: turizmus.com

 2015. május 18. 20:57

A Horvát Idegenforgalmi Közösség nevében Skenderovic Marin nyitotta meg a horvát nagykövetségen rendezett sajtótájékoztatót és fogadást, amelyet a Magyarországra érkező horvát turisztikai miniszter, Darko Lorencin és a Kvarner megyei idegenforgalmi közösség bemutatkozása alkalmából rendeztek.

Először Gordan Grlic Radman nagykövet üdvözölte a turisztikai minisztert, valamint a Kvarner régióból, ezen alkalomból Budapestre érkezett helyi vezetőket, valamint Ruszinkó Ádám turisztikai helyettes-államtitkárt - aki napközben tárgyalt Darko Lorencinnel - valamint a megjelent magyar diplomatákat és szakembereket.

Felvételünkön a horvát turisztikai miniszter (balra) és Marin Skenderovic

A miniszter számadatokkal jelezte, milyen jelentős fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt két évben, a horvát tengerparton: 2013-ban 240 millió, 2014-ben 410 millió, idén már 500 millió euró szolgál arra, hogy az új szállodák mellett megvalósítsák átreformált idegenforgalmi stratégiájukat.

A miniszter szerkesztőségünk kérdésére elmondta, hogy Horvátországban a GDP 16 (!) százalékát adja a turizmus, s mintegy 13 millió külföldi turista, évente, több mint 7 milliárd eurót költ az országban.

A miniszter vázolta az új turisztikai stratégiát is, amelynek lényege, hogy Horvátország ne csak sun and beach élményekkel szolgáljon, hanem egész évben, az elő- és az utószezonban is találjanak itt látnivalókat, tartalmas szórakozást és sokszínű szolgáltatási kínálatot a turisták, a kerékpározás hívei és a gyógyulni vágyók egyaránt. Az egészségturizmus mellett tovább tematizálják a turisztikai termékeket.

A másik jelszó a sokszínűség: a változatos táj mellett az élmények diverzifikálása a jellemző: a sportolás, a klasszikus tengerparti időtöltés, a gasztronómia és a kulturális programok is részei lesznek a termékpalettának

A két ország turisztikai kapcsolatai kiválóak, már nemcsak mi utazunk tömegesen a horvát tengerpartra, de hozzánk is szívesen jönnek déli szomszédaink, benne vagyunk az első tízben úti céljaik között, s viszont, benne vagyunk a tíz legfontosabb küldő országban.

A Kvarner régió turisztikai vezetője, Irena Persic Zivadinov részletesen szólt a régió jellemzőiről és az új fejlesztésekről.

Az eseményre elhozták a régió tipikus gasztronómiai kínálatát, a helyi sajtoktól a fügepálinkáig és a tengeri szellőn szárított sonkáig, valamint a szárított levenduláig. Bemutatkozott két új tengerparti szálloda is, az ötcsillagos Navis és a négycsillagos Villa Kapetanovic, ízelítőik fine dining szintű konyhájukat reprezentálták.