14. alkalommal választották meg Hévíz Város Borát

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 11. 16:11

Több szempontból is rendhagyó borválasztást tartottak idén Hévízen. Szakítva a hagyományokkal, az augusztus végi boros rendezvényt egy hónappal megelőzve választották meg a város borát.

Ugyancsak idén először, 2 fordulóban mérettettek meg a borok, hiszen a délelőtt folyamán egy borászokból álló szakmai zsűri kóstolta és értékelte, majd az általunk kiválasztott 5 legjobb tételből már hévízi szakemberek választották ki a helyi közönséghez legjobban illő fehérbort. Újdonság volt, hogy elve csak olyan száraz és fehérborral lehetett nevezni, ami már megmérettette magát a Magyarország Új Bora 2019 versenyen, és ott arany minősítést ért el.

Két fordulóban mérettettek meg a borok a Hévíz Város Bora 2020 versenyen

Fotó: Hévíz Turisztikai Nonprofit Kft.

A Hévíz Város Bora 2020 címért végül 12 borvidék 31 bora indult versenybe

Az 5 fős szakértői zsűrit Nyitrainé dr. Sárdy Diána Ágnes borszakértő, dr. Brazsil József, ny. egyetemi docens, borász, Viniczai Sándor borászati lapok szakújságírója, Vaszily Zsolt a Da Bibere Zalai Borlovagrend kancellárja és dr. Kállay Miklós Emeritus professzor, az MBA (Magyar Bor Akadémia) tiszteletbeli elnöke alkották. Kétórás munkájukat követően dr. Kállay Miklós, a zsűri elnöke hirdette ki az 5 legmagasabb pontszámot elért bor listáját, amelyek a következők:

  • Fodorvin Családi Pince-Aszófői Olaszrizling, 2019
  • Kányaváry Borbirtok-Krónika-Chardonnay, 2019
  • Kányaváry Borbirtok-Üstökös-Olaszrizling, 2019
  • Paulus Molnár Borház-Paulus Gold Sauvignon Blanc, 2019
  • Paulus Molnár Borház-Paulus Gold Olaszrizling, 2019

A fenti 5 bor minden szakmai kritériumnak megfelelt. Közülük a hévízi szállodák és vendéglátóhelyek képviselői választották ki az abszolút nyertest, aki egy éven át viselheti a Hévíz Város Bora kitüntető címet és a palackon feltüntetheti a címmel járó arany csepp matricát.

Kányaváry Krónika

A nyertes bor kiválasztásánál elsődleges szempont volt, hogy miután a bor hibátlan, zamatos és friss legyen, kellemes illatával és szép színével csábítsa el a vendégeket. Bátran ajánlható és élvezettel fogyasztható
legyen könnyű nyári esték vacsorái mellé és után, akár hölgyek, akár urak számára.

Ezen szempontok mentén végül a legtöbb szavazatot a Kányaváry Borbirtok Krónika fantázianevű chardonnay bora kapta.

Hévíz Város Bora 2020-ban a Kányaváry Borbirtok Krónika chardonnay-ja

Fotó: Hévíz Turisztikai Nonprofit Kft.

Bor a Kis-Balaton mellől

“A krónikák megőrzik annak a kornak a szellemét, amikor írták őket. Ezzel a kivételes chardonnay-val palackba zártuk a mi történetünket, ha kinyitod, hozzáíródik a tiéd is” – olvasható a bor leírásában a készítők honlapján.

A Kányaváry Borbirtok a Zala Borvidéken, a Balatontól mindössze néhány kilométerre található. A borászat néhány éve van jelen a hazai prémium borpiacon. A borok készítésénél a hagyományokon alapuló, mégis szárnyaló, lendületes jelleget kívánják megvalósítani. Íme egy újabb idézet a tulajdonosoktól:

„A kánya mint csodás ragadozó madár ezt a légies égi szárnyaló, világot teremtő képzelőerőt jelképezi, a vár az érintetlenséget, az elszakadást, a védelmet és a család, a föld stabilitását. A Kányaváry Borbirtok névben tehát a bor nemességére jellemző patina, a szárnyaló képzelet és a föld szeretete egyszerre van jelen. Boraink készítésénél is ezt a szellemiséget kívánjuk megvalósítani…”

Hol kóstolható, vásárolható meg?

A bor a Borház kínálatában már megtalálható, de augusztustól, a kiegészítő címkével ellátva már a Hévízi Tourinform Irodában is megvásárolható. E mellett, bár a bor csak korlátozott számban érhető el, a legtöbb hévízi vendéglátóhely igyekszik borkínálata között szerepeltetni.

Maga a Kányaváry Borbirtok az augusztus 20–23-i, Hévízi Bor és GasztroKorzó rendezvény vendégborászaként lesz jelen Hévízen, így lesz lehetőség kóstolni, fogyasztani és vásárolni is a borból a 4 napos rendezvényen alkalmából.

Augusztustól a Hévízi Tourinform Irodában is megvásárolható a Kányaváry Borbirtok nyertes bora

Fotó: Hévíz Turisztikai Nonprofit Kft.

(X)