1400 milliárd dollárnyi exportot generált a nemzetközi turizmus

 2014. május 29. 19:05

A Turisztikai Világszervezet (United Nations World Tourism Organization – UNWTO) a 2013. évi statisztikákra, köztük a nemzetközi turizmus bevételi mutatóira alapozva kiadta World Tourism Barometer című jelentését.

A UNWTO adatai szerint a nemzetközi közlekedési kiadásokat is tartalmazó nemzetközi turisztikai költés 2013-ban 1400 milliárd dollárt tett ki. Ez két részre bontható: a nemzetközi utazóktól származó, a desztinációkban keletkező bevételre és a nemzetközi közlekedésnek köszönhető exportra. Előbbi 2013-ban 1159 milliárd dollár (873 milliárd euró) volt, utóbbi pedig 218 milliárd dollárt tett ki. A nemzetközi utazások eredményezte 1159 milliárd dollár a hosszú távú trend feletti mértékben, 5,3%-kal haladja meg az előző évi értéket. Taleb Rifai, a UNWTO főtitkára kiemelte, hogy ezek az eredmények is alátámasztják a turizmus szerepének erősödését a gazdasági növekedés ösztönzésében és a nemzetközi kereskedelemben.

Kína és Oroszország nemzetközi turisztikai kiadásai exponenciálisan növekednek

Továbbra is a fejlődő piacok játsszák a főszerepet a nemzetközi turisztikai kiadások növekedését tekintve. 2013-ban a költés tekintetében negyedik legnagyobb piac, Oroszország nemzetközi turisztikai kiadásai 24,9%-kal növekedtek az elmúlt évben. Az első helyen álló Kína kiadásai még jelentősebb mértékben, 26,1%-kal, Brazília turisztikai kiadásai pedig 12,9%-kal bővültek.

A legtöbb, hazánk számára fontos küldőpiac esetében nőttek a turisztikai kiadások

Magyarország fontos küldőpiacai közül a legtöbb esetben – Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Lengyelország, Németország, Norvégia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szaúd-Arábia, Törökország és Ukrajna – emelkedtek a turisztikai kiadások 2013-ban. Ezzel szemben Ausztria, Hollandia, Japán és Olaszország nemzetközi turisztikai kiadásai csökkentek az eddig rendelkezésre álló adatok szerint.

2014-ben a pozitív tendenciák tovább folytatódnak

A 2014 első hónapjaira adatot szolgáltató 99 desztináció többsége a nemzetközi turistaérkezések számának növekedéséről számolt be. 23 országban visszaesés volt tapasztalható 2014 első hónapjaiban. Az előzetes adatok szerint 2014. január–februárban a nemzetközi turistaérkezések száma világszerte 5,3%-kal, Európában 5,2%-kal nőtt. A hazánkat is magában foglaló Közép- és Kelet-Európa 4,1%-os bővülésről számolt be.