15%-al kevesebb széndioxid kibocsátás a reptéren

 2014. június 19. 14:39

15%-al csökkentette környezeti terhelését, pontosabban az ún. széndioxid-lábnyomát a Budapest Airport. A magyar főváros repülőtere négy évvel ezelőtt csatlakozott a környezettudatos repülőterek mozgalmához és tavaly először sikerült érdemi csökkenést elérni a széndioxid kibocsátásban.

A Budapest Airport 2011-ben csatlakozott a repülőterek ún. karbon-akkreditált csoportjához. Ez az angol eredetű kifejezés (carbon-accreditation) egy több lépcsős, éveken átívelő, átfogó környezetvédelmi program, amelynek végén szeretnék elérni, hogy az adott repülőtér a környezet széndioxid-terhelése nélkül működhessen. Ezt a hosszú távú célt tűzte ki maga elé a Budapest Airport is, amikor csatlakozott az ACI, az Airports Council International nevű nemzetközi repülőtéri szövetség karbon-akkreditációs programjához.

 

Ennek első lépéseként 2011.-től kezdve rendszeresen mérik és hitelesítik a Budapest Airport által kibocsátott széndioxid mennyiségét. Ez az adat mutatja a legkézenfekvőbb módon egy-egy intézmény, vállalat vagy iparág energia-felhasználását és a hozzá kapcsolódó környezeti terhelést. A Budapest Airport évről-évre jelentést készít erről, amit egy független szakértői iroda hitelesít. A korábbi évek stagnáló mértékű vagy néhány százalékban csökkenő kibocsátásai után tavaly jelentős, összesen mintegy 15 %-os széndioxid-kibocsátás csökkenésről számolhatott be a Budapest Airport.

A kiváló eredménynek az ad különös hangsúlyt, hogy a héten tartották Frankfurtban az ACI éves közgyűlését, ahol kiderült: a nemzetközi karbon akkreditációs programban – a budapestivel együtt – immár 102 nagy nemzetközi repülőtér vesz részt. Ebből 85 repülőtér Európában található. A programban a nemzetközi légiforgalom 23,6 %-át jelentő repülőterek vesznek részt, a közösen megtakarított széndioxid kibocsátás pedig elérte a 133 599 tonnát, ami 5,98 %-nak felel meg. A Budapest Airport büszke arra, hogy 2013-ban ennél jóval nagyobb mértékben tudta csökkenteni környezeti terhelését, vagyis az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A Repülőtéri Karbon Akkreditációs programot az Európai Unió a földrész 3 legsikeresebb programja között tartja számon, amelyek hozzájárulnak az üvegházhatású gázok kibocsátásának tényleges csökkentéséhez.