15 milliárd Budapestre, finomítják a turizmus-átalakítást

Forrás: turizmus.com

 2016. február 07. 11:19

A február 5-i kormányülésnek témája volt ugyan a turizmusirányítás átszervezése, de, döntés nem született még az ügyben – tudtuk meg nem hivatalosan.

Február 3-án írtunk a turizmus állami irányításának átszervezéséről. Aznap szellőztette meg a hvg.hu a vonatkozó kormány előterjesztést, amely 5-ére annyiban mindenképpen módosult, hogy a szövegben immáron nem szerepelt a Fővárosi Önkormányzat intézményeihez tartozó feladatok átvétele, valamint, utalás sincs arra, hogy az állam olyan tevékenységet kívánna folytatni, ami a vállalkozások dolga.

Jól értesült körök szerint az anyagnak előterjesztője ugyan a Miniszterelnökség Kabinetirodáját vezető miniszter, de, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a tervezetben körülírt turisztikai csúcsintézmény a kormányfő-közeli szervezetbe integrálódna. Sokan tudni vélik, hogy nagyobb eséllyel kerülhet a turizmus állami irányítása és vele együtt a nemzeti marketingtevékenység a fejlesztési miniszter felügyelete alá, ha egyáltalán elmozdítják az NGM-ből.

Inkognitójuk megőrzését kérő informátoraink szerint a lényeg az, hogy a turizmus ágazat képviselete, a jelenleginél magasabb kormányzati szintre kerüljön, s a mostaninál nagyobb hatáskörrel és több forrással rendelkezzen. Ennek a megközelítésnek nagy támogatottsága van a vállalkozások és a szakmai szervezetek körében is, hiszen a rendszerváltás óta visszatérő panasz, hogy a mindenkori kormány csak szavakban deklarálja húzóágazatnak a turizmust, miközben az nem kap valódi kiemelt figyelmet.

A tervezetben Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökségnek nevezett csúcsszervezet (nyelvi kommentárunkat lásd ITT) nagy lendülettel látna hozzá az ország, s kiemelten Budapest nemzetközi népszerűsítéséhez. Többek között ráhatása lenne annak a 12, más források szerint 15 milliárd forintnak az elköltésére, amelyet a kormány Budapest imázs kampányra adna 2016-ban, hiszen a fővárost olimpiára pályázó helyszínként, a szabályok szerint csak 2017. januártól szabad reklámozni.