15 milliárd forint támogatásra pályázhatnak a turizmus szereplői

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2024. április 23. 19:18

A turizmus versenyképességének erősítését célzó ágazati támogatási program indítását jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Guller Zoltán, az MTÜ elnöke. A 15 milliárd forintos keretösszegre vidéki vendéglátóhelyek, továbbá Tourinformok és cigányzenészek pályázhatnak.

A komplex, három pillérből álló, 15 milliárd forintos támogatási programcsomag legfontosabb célja a versenyképesség erősítése és a szolgáltatások minőségének javítása, valamint a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése célzott támogatásokon keresztül. A támogatáshoz minimális adminisztrációval, elektronikus felületen, rekordidő alatt juthatnak az igénylők.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter

Fotó: MTI//Balogh Zoltán

Nagy Márton bejelentése szerint az új támogatási program három eleme:

  1. a Magyar Turisztikai Ügynökség és a szolgáltatók javaslatára a vidéki vendéglátóipari vállalkozások fejlesztésének segítése 13 milliárd forint keretösszeggel.
  2. Tourinform irodák infrastruktúrájának korszerűsítése és szolgáltatásbővítése 1 milliárd forintból.
  3. a kávéházi cigányzene megőrzése, népszerűsítése 1 milliárd forintból.

A vidéki vendéglátóhelyek támogatását a gazdasági miniszter azzal indokolta, hogy a szállodáknál és az egyéb szálláshelyen sokkal erősebb visszapattanást látnak, mint a vendéglátó szegmensben. Guller Zoltán, az MTÜ igazgatósági elnöke a turizmus területi koncentráltságát számokkal is alátámasztotta. Míg ugyanis tavaly a fővárosban az egy vendéglátóhelyre jutó éves átlagos árbevétel 94 millió volt, vidéken ez csak 37 millió forintot tett ki, a támogatással ezt a különbséget is szeretnék mérsékelni.

A pályázatok részleteit az MTÜ elnöke ismertette a sajtótájékoztatón.

 

Vendéglátóhelyek

A legnagyobb, 13 milliárd forintos keretösszegű támogatásra a vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások pályázhatnak fejlesztéseik finanszírozására, a korszerű konyhatechnológiáktól és eszközök beszerzésétől az energiahatékony és gazdaságos üzemelésig. Az egységenként igényelhető 1 millió forint értékű támogatásra minden, egész évben nyitva tartó vendéglátóhely – a gyorséttermek, mozgó vendéglátóhelyek üzemeltetői, továbbá rendezvény- és munkahelyi étkeztetők kivételével – pályázhat, amely legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkezik, és regisztrált a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK). A pályázat így mintegy 13 ezer vállalkozás számára nyújthat lehetőséget korszerűsítésre, eszközbeszerzésre.

Egységenként egymillió forint támogatásra pályázhatnak az egész évben nyitva tartó vendéglátóhelyek

Fotó: 123rf.com

Annak érdekében, hogy a támogatási források minél gyorsabban jussanak el a vállalkozásokhoz, a pályázat lebonyolítása egyszerűsített keretek között zajlik, a jelentkezést az NTAK online rendszeréből indíthatják majd a pályázók – hangsúlyozta Guller Zoltán.

 

Tourinform irodák

A második, 1 milliárd forint keretösszegű pályázat a Tourinform irodák infrastrukturális felújítását, eszközbeszerzését, szolgáltatásbővítését segíti. Az országban mintegy 90 Tourinform működik, amelyek évente kétmillió vendégmegkeresést kezelnek. Közülük korábban 32 iroda újult meg az MTÜ 670 millió forintos támogatásával – ez most folytatódhat további 35-45 iroda esetében. A korábban nem pályázók a támogatást belsőépítészeti, épületgépészeti, energetikai felújításokra használhatják fel az elnyerhető 35 millió forintból. Azok a Tourinformok pedig, amelyek korábban már részesültek ilyen támogatásban, szolgáltatásbővítésre pályázhatnak 10 millió forint erejéig.

 

Cigányzenészek

A cigányzenészeket támogató, szintén 1 milliárd forint keretösszegű Muzsikáló Magyarország 2024 programnak is volt már előzménye két korábbi projekttel. Az adatok szerint jelenleg mintegy 120-130 zenekar 550-600 zenésszel ápolja a kávéházi cigányzene hagyományát. Most 800 millió forintból közel 500 cigánymuzsikus támogatására lesz lehetőség. A pályázati forrásból cigánymuzsikusok négy hónapon át történő foglalkoztatása finanszírozható a vendéglátóhelyeken – ezzel a kormány lényegében átvállalja az élőzene árát. A támogatás feltétele, hogy hetente négy nap, 3 órás időtartamban muzsikáljanak az étteremben. A fennmaradó összegből az MTÜ hagyományteremtő és népszerűsítő szándékkal Dankó Pista Emléknapot szervez.

A ma bejelentett új ágazati támogatási programok a következő hetekben szakaszosan indulnak.

 

Helyreállt a turizmus, idén új rekord várható

A sajtótájékoztatón ismertették a 2023-as végleges statisztikai adatokat is. Nagy Márton kiemelte, tavaly a járvány  után immár teljesen helyreállt a magyar turizmus, idén pedig a vendégéjszakák tartós növekedése várható, amit az infláció mérséklése, a reálbérek emelkedése, és a javuló gazdasági kilátások is támogatnak. A 2023-ban realizált 41,8 millió vendégéjszakával sikerült meghaladni a 2019-es csúcsév 41,6 millió vendégéjszakáját, és elérni az akkori, 16,2 milliós vendégszámot. A szálláshelyek bevételei 906 milliárd forintra (2019-ben 562 milliárd), a vendéglátásé 1780 milliárdra (2019-ben 1044 milliárd) nőttek. A belföldi turizmus motorjának számító SZÉP-kártya feltöltései 2023-ban 445 milliárd forintot, a költések pedig 449 milliárd forintot tettek ki az előző évi 355, illetve 385 milliárd forint után.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Budapesten is jól teljesített a turizmus tavaly, 14,2 millió vendégéjszakával (2019-ben 14,1 millió). A Balatonon is meghaladta a forgalom a Covid előtti számokat: 2023-ban a vendégéjszakák száma elérte a 8,8 milliót, szemben a 2019-es 8,7 millióval.A várakozások szerint idén elérhető lesz a 42,8 millió vendégéjszaka, ami 2 százalékos emelkedést jelentene 2023-hoz, és 3 százalékos bővülést 2019-hez képest. A hosszú távú cél 2030-ra az 50 millió vendégéjszaka és az ágazat 16 százalékos GDP-hozzájárulásának elérése.

Guller Zoltán MTÜ-elnök az idei kilátásokat elemezve beszámolt az első száz nap eredményeiről is. Az eddigi adatok szerint 15 százalékkal több, 3,4 millió vendég érkezett január és április közepe között, a vendégéjszakák száma 13 százalékkal 8,3 millióra emelkedett, ezen belül a belföldi 11, a külföldi pedig 15 százalékkal nőtt. A szálláshelyek árbevétele az első száz napban 18 százalékkal 188 milliárd forintra, a vendéglátóhelyeké pedig 14 százalékkal 480 milliárd forintra emelkedett ‒ sorolta. Az év eddigi számai optimizmusra adnak okot, és idén akár új rekord születhet.