155 szobás, négycsillagos "zöld" hotel épül Szolnokon

Forrás: MTI

 2022. február 28. 16:03

Ugrásszerű növekedésnek indult a vendégéjszakák száma Szolnokon, amely a járvány előtti időben 40 ezer feletti volt - közölte Varga Judit igazságügyi miniszter a városban, a százötvenöt szobás, négycsillagos superior Riverstone "zöld" hotel ünnepélyes alapkőletétele előtt.

Varga Judit a holt-tiszai vízisporttelep mellett tartott eseményen nagyon fontosnak nevezte, hogy ezt a lehetőséget, igényt az infrastruktúra is kiszolgálja. Szavai szerint a mintegy 15 milliárd forintos beruházást 4 milliárd forinttal támogatja a magyar kormány.

Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es számú választókerületének országgyűlési képviselője elmondta: a 3,5 hektáron épülő négycsillagos wellness, sport-, konferenciaszálloda és rehabilitációs központ Szolnok jövőjét évtizedekre meghatározó beruházás.
Beszélt arról is, hogy a "holisztikus szemlélet" a magyar építkezésekben mindennapos gyakorlattá vált. Elmondta: megújuló energiaforrások, a geotermikus - és napenergia is hasznosulni fog a beruházás során; épül már a termálkút hőszivattyús rendszerrel, a villamosenergia-szükséglet csaknem 100 százalékát pedig napelemekkel fogják biztosítani, az épületet és a közterületeket korszerű led-technikával világítják majd ki.

Kiemelte: a magyar klímaváltozási stratégia célul tűzte, hogy 2030-ra a helyben termelt elektromos áram 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen. Nagyon fontosnak nevezte, hogy ehhez a szállodaipar is hozzá tud járulni, például az ilyen beruházásokkal.

A hotel látványterve az alapkőletétel napján

Fotó: MTI / Mészáros János

 

Varga Judit szerint nem véletlen, hogy a Holt-Tisza partjára épül a szálloda, hiszen így a nemzetközi edzőtáboroztatási és verseny előkészítési, versenyeztetési igényt is ki tudják szolgálni a jövőben. Reményét fejezte ki, hogy a vízisportok kedvelői mellett minél több látogatója lesz a szállodának belföldről és külföldről egyaránt.

Kállai Mária elmondta: a létesítmény várhatóan 2024 őszétől fogadja majd a vendégeket. Szolnokon  tudatos építkezés, várostervezés folyik évek óta - hangsúlyozta. Már adottság az M4-es gyorsforgalmi út, a sportesemények, a kulturális-gasztronómiai sokszínűség, és a beruházásnak köszönhetően lesz lehetőség fejleszteni a konferenciaturizmust is. A RepTár, a Szolnoki Művésztelep, az egykori szolnoki vár rekonstrukciója, a tiszaligeti fürdő fejlesztése igényli, hogy egy jelentős befogadóképességű, minőségi szálláshellyel gazdagodjon a város.
Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere arról beszélt, hogy a Holt-Tisza tizenhat kilométeres holtág, ahol tizenöt ország sportolói készülnek olimpiára, világ- és Európa bajnokságra kajak-kenu sportágban.

Plachy László, a Green Plan cégcsoport általános vezérigazgatója elmondta: több mint három év előkészítő munka után kezdődik el a beruházás. A Green Plan cégcsoport ingatlanportfóliója eddigi legnagyobb beruházásának nevezte a szolnoki projektet, melynek indulásáról egyébként 2020. decemberében jelentek meg az első híradások.A Riverstone hotel és wellnessfürdő 3,5 hektáron, 17 ezer négyzetméter beépített területen, 155 szobával, 4 ezer négyzetméter fürdővel épül valamint 400 ember befogadására alkalmas konferenciateremmel. A létesítmény formavilágát a kavics ihlette, ívekből és hullámokból áll, ez sok építészeti elemben visszaköszön majd - árulta el. Elmondta: a belföldi vendégek mellett külföldiekre is számítanak majd.