160 milliárd forint költhető el OTP SZÉP-kártyáról

Forrás: turizmus.com

 2021. április 26. 13:31

Mostantól év végéig a SZÉP-kártyával rendelkező munkavállalók az összes elfogadóhelyen mindhárom zsebből fizethetnek. Az OTP SZÉP-kártya ügyfeleinek ezzel kapcsolatban nincs teendőjük, az elfogadóhelyeket felkészítették az átállásra.

Az április 25-től hatályos kormányrendelet értelmében a kártyabirtokosok az OTP SZÉP kártya több mint 41 000 elfogadóhelyének bármelyikén, a kártya mindhárom zsebéről fizethetnek. A három zsebes elfogadás minden fizetési módon biztosított, vagyis a kártyaolvasó terminálok mellett online fizetés, telefonos fizetés, illetve előlegfizetés esetén is – tájékoztatott a kártyakibocsátó.

A legnagyobb hazai SZÉP-kártya kibocsátó várakozásai szerint a változás új lendületet adhat a járvány miatt nehéz helyzetbe került vendéglátóhelyeknek és turisztikai szolgáltatóknak.

A jogszabály-változásnak köszönhetően az OTP SZÉP-kártyákon lévő mintegy 160 milliárd forintnyi összeg teljes egészében a rendelkezésükre áll, függetlenül attól, hogy melyik zseben van.

A múlt heti miniszterelnöki bejelentés szerint pedig e hét végétől a szolgáltatások széles köre – szállodák, fürdők, állatkertek  stb. – nyílik meg a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára, amelyekért SZÉP-kártyával is fizethetnek.

Az alzsebek átjárhatósága miatt könnyebb lesz elkölteni a SZÉP-kártyán felhalmozódott összeget

Fotó: 123rf.com

Az OTP SZÉP kártya 1,7 millió kártyabirtokosa 2020-ban 192 milliárd forintnyi juttatást költött el többek között a belföldi szállás- és vendéglátóhelyeken.


„Az OTP SZÉP kártya egyik legelső szlogenje szerint a pihenés mindenkinek jár. Ez az elmúlt egy év után kiemelten igaz. Úgy gondolom, hogy a SZÉP-kártya legfontosabb küldetése, hogy a pihenésben, élményszerzésben támogassa az embereket. Ugyanakkor kibocsátóként azt is láttuk, hogy bizony a járvány alatt a szálláshely és a szabadidő zsebről sokkal nehezebb volt költeni, ezért itt jelentős összegek halmozódtak fel. Elsősorban ennek elköltésében segít az új szabályozás, ami év végéig megszünteti a zsebek felhasználása közötti határokat. Ez nem csak a munkavállalóknak kedvező, de a nyitásra készülő összes vállalkozásnak is, hiszen így még hamarabb juthatnak bevételhez" – mondta el Vargáné Jandrasits Ildikó, az OTP Pénztárszolgáltató vezérigazgatója.

Közölte: az OTP SZÉP kártya folyamatosan fejleszti szolgáltatásait annak érdekében, hogy növelje kártyabirtokosai felhasználói élményét: a tavaly nyáron bevezetett új mobiltelefonos applikációban, valamint a megújult otpportalok.hu felületen most még könnyebb az egyenlegek követése, az elfogadóhelyek megtalálása és az általános tájékozódás.

A SZÉP-kártya továbbra is a legkedvezőbb adózású juttatásnak számít a magyar piacon, hiszen a juttatás után 2021. június 30-ig nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a munkáltatóknak.

 

Meghosszabbíthatják a kedvezményeket

A SZÉP-kártyát érintő javaslatokról tárgyalt legutóbbi, április 19-i ülésén a Nemzeti Versenyképességi Tanács is – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára vasárnap az MTI-nek, utalva arra, hogy a tanács a kártya adókedvezményének meghosszabbítását javasolta a kormánynak.

Felidézte, hogy a 2020. április 22-től 2021. június 30-ig tartó több mint egy éves időszakban a kormány megfelezte a SZÉP-kártya adóterhét, ami tavaly április 21-én még 32,5 százalék volt, azóta már csak 15 százalék. Amennyiben a kormány elfogadja a tanács javaslatát, akkor az adómérték nem változna július 1-jétől az év végéig.

Az adókönnyítés fél évvel történő meghosszabbítása idén, az év elejétől számítva 41 milliárd forintot hagyhat az érintetteknél – mondta.

Míg az adó a felére csökkent, addig a kedvezményes adókulccsal adható összeg csaknem megduplázódott. A turizmusra költhető rekreációs keretösszeg 450 ezer forintról a koronavírus-válság időszakában (2021. június 30-ig) 800 ezer forintra nőtt, amelyből a SZÉP-kártya szálláshely alszámlájára 400 ezer forint, a vendéglátásra 265 ezer forint, szabadidős felhasználásra 135 ezer forint utalható. A Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslata alapján ez az időszak is meghosszabbodna az év végéig – tette hozzá az államtitkár.