20 és 80 Dél-Afrikában

 2014. március 27. 16:54

A 2010-es futball világbajnokság évében 16 millióan jártak Dél-Afrikában, két évvel később pedig a turizmus már a GDP 9 százalékát adta – derült ki a South African Airways 80. születésnapi, egyúttal az ország 20 éves demokráciájáról megemlékező borvacsorán.

„Első látásra az ország fekvése nem túl kedvező, hiszen 8000 kilométerre fekszik Európától, ám ugyanazon időzónába esik, így a különböző nagyvárosokból induló éjszakai járatok utasai már reggel megérkezhetnek Afrika csücskébe  - mondta Johann Marx, a Dél-Afrikai Köztársaság budapesti nagykövete. – Ugyanakkor viszont roppant szerencsés a tekintetben, hogy itt fordítva vannak az évszakok, ezért kiváló a télből a nyárba kívánkozók számára, és természeti adottságai, nyüzsgő városai mellett a borkedvelők számára is kedvelt célpont. A dél-afrikai borokat egyébként 300 évvel ezelőtt a francia hugenották honosították meg, ma szinte az ország egész területén találni ültetvényeket.

A demokratikus rendszerének 20. évfordulóját április 27-én ünneplő ország számára biztatóan kezdődött az év, hiszen a New York Times Cape Town-t választotta meg az idei év desztinációjának. Az évfordulós ünneplések központjában természetesen Nelson Mandela emléke áll, sőt, az egykori államfő életútját külön tematikus útvonalon is megismerhetik az érdeklődők.

 

Gál Helga, a Külügyminisztérium sommelier-je a borkóstolón hangsúlyozta: Magyarország és Dél-Afrika számos tekintetben hasonlít, például egyszerre – a kilencvenes évek elején - kezdődött el a minőségi borok készítése és a birtokösszetétel is nagyjából megegyezik. Sőt, a kóstoló is egy magyar származású pincészet, a Pongrácz winery izgalmas pinot noir – chardonnay házasításából készült pezsgővel indult, de a meghívottaknak lehetőségük nyílt megkóstolni a cabernet sauvignont és a tipikus dél-afrikai fajtát, a pinotage-t is.

Buzás Andrea a South African Airways budapesti képviselőjeként ismertette a légitársaság 8 évtizedes történetének fontosabb mérföldköveit, és felhívta az utazási irodák figyelmét az idei újdonságokra, valamint praktikus tudnivalókra. Az SAA egyúttal megköszönte legjobb értékesítői teljesítményét, az elismeréseket a United 4 – Exclusive Tours, a Weco-Hurra-nyaralunk.hu, a Morea, a Jet Travel vehette át, a legtöbb repülőjegyet pedig az OTP Travel értékesítette.