2016-ban a sportra fókuszál a Fürdőszövetség

Forrás: turizmus.com

 2015. november 25. 19:05

A Magyar Fürdőszövetség a Thermal Hotel Harkányban tartja őszi közgyűlését, november 25-26-án.

A tanácskozás első napján elnöki- és szakbizottsági beszámolókra figyelhetett a több mint 100 főnyi hallgatóság.

Czeglédi Gyula elnöktől megtudhatták többek között, hogy a most induló uniós támogatási ciklusban elsősorban kutatási projektekre lehet pályázni a GINOP-keret terhére, azon belül is néhány nagyon komoly felkészültséget igénylő témában, tudományos kutatóintézetekkel szövetkezve.

A sokat kárhoztatott OEP-támogatás összege, a fürdők legnagyobb sajnálatára, 2016-ban sem növekszik majd, ami komoly nehézséget jelent a gazdálkodásban, s nem tesz lehetővé áremelést, hiába növekednek a költségek.

Sikerült viszont tető alá hozni egy együttműködési megállapodást a Magyar Nemzeti Értékek és Hungaricumok Szövetségével, s így minden esély megvan arra, hogy hamarosan hungaricummá lehessen nyilváníttatni a medencés gyógyfürdőzést és a magyar gyógyvizeket.

Megelőlegezve a 26-án esedékes KSH-beszámolót, az elnök elmondta, hogy megkereséssel fordultak a Statisztikai Hivatalhoz, kérve egyrészt, hogy legyen egységes az adatgyűjtés a fürdőktől, másrészt, hogy a szövetség kapjon legalább forgalmi alapadatokból havi jelentést.

Czeglédi Gyula beszélt a 37-es rendelet néven ismert jogszabályról is, amelynek módosítása, tulajdonképpen szerencsére, megrekedt 2015 nyarán, s a fürdők így nem kényszerültek erejüket meghaladó áldozatokra az OKJ-s képzések terén. A rendelet előkerült a szakbizottsági beszámolók során is. Megtudhattuk, hogy a szövetség azt javasolja a törvényalkotónak, hogy az uszodamester-képzés 400 órásra tervezett idejét szállítsák le 218 órára, valamint, fogadjanak el egyéb, a medencék biztonságát szolgáló képzéseket, illetve képesítéseket is. Ez utóbbiak közé javasolják a medencefelügyelő munkakör beiktatását, sőt 135 cm-es vízmélységig a medenceőr képzés bevezetését.

A szövetség által sokszor hangoztatott áfacsökkentési igénnyel (a fürdőszolgáltatás áfája se legyen magasabb, mint a szállásadás jelenlegi, kedvezményes, 18 százalékos mértéke) kapcsolatban elhangzott: az unióban máshol sincs kedvezményes áfakulcs alá sorolva a fürdőszolgáltatás, csakhogy az uniós átlag így is csak 15 százalék, ami alig több mint a fele a mai, magyarországi 27 százaléknak.

A marketingbizottság beszámolójából kiderült, hogy 2016-ban a mozgást, a sportolást állítja a kommunikáció fókuszába a szövetség. Ha az események szerint nézzük a következő évet, akkor március 22-én ünneplik majd a Víz Napját, június 17-én esedékes a Magyar Úszás Napja, július 29-én éjszakázhatnak a strandolók, s október 8-ra esik a Magyar Fürdőkultúra Napja.

A minősítésekkel kapcsolatban elhangzott, hogy immár 21 fürdő majdnem 40 tanúsító védjeggyel büszkélkedhet, ami egyfelől remek hír, másfelől viszont az elvárt ellenőrzések miatt, nagyon nagy pluszterhet jelent a szövetség illetékes szakbizottságának.

A műszaki terület beszámolója kitért többek között arra, hogy hátrányos helyzetet szenvednek el a kisméretű fürdők, ott ugyanis nincs lehetőség önálló szakembereket alkalmazni a különböző területekre, viszont a biztonsági, műszaki és higiénés előírásoknak ott is meg kell felelni.

A Fürdőszövetség közgyűlésén soraikba fogadott három, egyéni pártoló tagot, két jogi pártoló tagot, valamint egy rendes tagot, mégpedig a Tisza-Víz Víztermelő Kft.-t, Tiszafüredről.

Az első nap szakbizottsági ülésekkel és választmányi üléssel, valamint a Harkányi Gyógyfürdő megtekintésével, illetve közös vacsorával zárult.