2016-ra fejeződne be az oroszvári Lónyay kastély felújítása

Forrás: MTI

 2013. november 04. 13:49

2016 júliusáig, Szlovákia EU-elnökségének kezdetére fejeződhet be a korábban a Lónyay család birtokában lévő oroszvári (Rusovce) kastély felújítása. A kastélyt reprezentációs célokra kívánja használni a szlovák kormány - számolt be honlapján a pozsonyi Pravda hétfőn.

Az évtizedek óta romló állagú ingatlan tulajdonjogáért több mint egy évtizede kezdett pereskedni az örökös magyar bencés rend a szlovák állammal. A felújítás 35 millió (mintegy 10 és fél milliárd forint) euróba kerül majd. A költségeket a norvég alap támogatásából, költségvetési forrásokból, valamint magánadományokból és egyéb forrásokból kívánja finanszírozni a szlovák állam. A finanszírozás részletei a pozsonyi Pravda szerint 2014 tavaszára válnak ismertté, amikor is kiírják a versenytárgyalást a kivitelezésre.

A neogótikus kastélyt és melléképületeit reprezentációs célokra kívánja használni a szlovák államfő és a szlovák kormány, amelynek hivatala a jelenlegi jogállapot szerint az ingatlan kezelője.

 

Az oroszvári kastélyt és a hozzá tartozó földterületet Lónyay Elemér gróf 1945-ben elhunyt felesége, Stefánia belga hercegnő végrendeletében a magyar bencés rendre hagyta, ám azt 1948-ban az akkori Szlovák Nemzeti Tanács (SNR) döntése alapján elkobozták. A Magyar Bencés Kongregáció 1994-ben az egyházakat ért igazságtalanságok jóvátételét célzó szlovák jogszabály alapján kérvényezte az oroszvári kastély visszaszolgáltatását, de mivel ezt a kérvényt a szlovák állam semmisnek nyilvánította, az ügyben per indult.

Az évekig húzódó per, az összes szlovákiai jogorvoslati lehetőség kimerültével idén tavasszal zárult le a szlovák alkotmánybíróság azon döntésével, amellyel elutasította a Magyar Bencés Kongregációnak a kastély visszaszerzése kapcsán indított eljárásokban hozott döntések felülbírálását kérő beadványát. Az ügyben előzőleg 2012 októberében hozott jogerős ítéletet a szlovák legfelsőbb bíróság, elutasítva a bencés rend keresetét, amellyel az oroszvári kastélyra vonatkozó örökösödési jogának kívánt érvényt szerezni.

A bencés rend európai fórumok előtt folytatja a fellebbezést. Szalay György, a pannonhalmi bencés rendház gazdasági és jogi képviselője idén októberben a Kisalföldnek megerősítette, hogy heteken belül európai jogi fórumhoz fordulnak.

http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/298124-z-rusovskeho-kastiela-bude-opaet-reprezentacne-sidlo/