2019-ig közel 160 milliárd forint forrás a Liget projektre

Forrás: MTI

 2015. december 03. 11:42

Átfogó kormányhatározat született a Liget Budapest projekt megvalósításához szükséges intézkedésekről. A Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható dokumentum szerint a projekt megvalósítására a 2016 és 2019 közötti időszakra 156,72 milliárd forint forrást biztosítanak a központi büdzséből.

A projekt keretében helyreállítják a Városligetet mint tájképi kertjellegű közparkot, ingatlant biztosítanak a Fővárosi Nagycirkusz új épületkomplexumának megvalósítására, 700 férőhelyes Hermina Garázs épül a Fővárosi Állat- és Növénykert területén és megvalósul a Vajdahunyad vára és az Olof Palme Ház rekonstrukciója.
A kormányhatározat rögzíti, hogy az Új Nemzeti Galéria épülete a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum bevonása nélkül, a nemzetközi tervpályázaton nyertes terv alapján valósul meg a Városligetben. Viszont a kabinet egyetért azzal, hogy a Magyar Fotográfiai Múzeum, illetve a Magyar Építészeti Múzeum nem a Liget Budapest projekt keretén belül valósul meg.


A Néprajzi Múzeum új épülete az Ötvenhatosok terén lesz, a Fővárosi Önkormányzattal egyeztetett új helyszínen , az új építészeti tervpályázat kiírásának előkészítéséről az emberi erőforrások miniszterének kell gondoskodnia. Szerepel a kormányhatározatban az is, hogy a Fővárosi Városligeti Színház újjáépítése az eredeti tervek alapján (mint az korábban nyilvánosságra került, az 1952-ben a Felvonulási tér kialakítása miatt elbontott, szecessziós Városligeti Színházat építik vissza) történik.
A közforgalmú Hermina Garázs 2017. december 31-ig valósul meg, ennek érdekében a jövő évi központi költségvetés Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezetben a Liget Budapest projekt megvalósításához rendelkezésre álló források terhére 3,5 milliárd forintot biztosítanak.
Az Olof Palme Ház teljes épületrekonstrukciója kapcsán a határozat kitér arra, hogy a nemzeti fejlesztési miniszternek az MNV Zrt. útján gondoskodnia kell a Magyar Alkotóművészeti Központ Nonprofit Kft. zuglói ingatlanjának az állam részére történő megszerzéséhez szükséges intézkedések végrehajtásáról. Ennek érdekében 500 millió forintot csoportosítanak át az idei központi költségvetésben az Emmi fejezetében a Liget Budapest projekt előkészítésére és megvalósítására szereplő jogcímcsoport terhére, az MNV Zrt. ingatlan-beruházási, - vásárlási jogcím javára.