Tagdíjcsökkentéssel is segít 2021-ben az MSZÉSZ

Forrás: turizmus.com

 2020. december 21. 19:19

A rekordévnek indult 2020-as év soha nem látott kihívások elé állította a szállodás szakmát. Érdekképviseletük az egész éves kemény lobbizás után most egy újabb segítséget jelentett be a tagság számára.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) egy rövid, szemléletes összefoglalót készített az idei évi tevékenységéről, mely megtekinthető weboldalukon.

Februárban még egy újabb rekordévre készült a szakma, a szálláshely-szolgáltatás áfájának 18 százalékról 5 százalékra csökkentése – amiért évekig lobbizott a szövetség – segítette volna a felújítások, beruházások elindulását. De a járvány mindent elsöpört: a koronavírus világméretű megjelenése szinte egyik napról a másikra bezárásra kényszerítette a szállodákat, így az MSZÉSZ a tervezett feladatok, projektek helyett új kihívásokkal találta magát szemben.

Március közepe óta a szövetség elnöksége, titkársága tanácsadó cégekkel, szállodás szakemberekkel, jogászokkal értelmezték, kivonatolták a szinte naponta megjelenő rendeleteket, s próbálták a szakmai érveket a politika színtéren érvényesíteni, a szállodaipar túlélését elősegítő rendeleteket kilobbizni, köztük a legutóbbi eredmény a munkáltatók bértámogatásának elérése volt. A jogászokkal nem rendelkező kis szállodák részére a problémákat egyesével megvizsgálva nyújtottak folyamatos tanácsadást, segítséget – tájékoztatta szerkesztőségünket Flesch Tamás MSZÉSZ-elnök.

Most a szakmai szövetség úgy döntött, hogy saját működési bevételeiből is támogatja tagjait, amit az előző évek pozitív gazdálkodásának köszönhetően tudnak megtenni: 2021-ben 30%-kal csökkentik a szállodák, éttermek, láncok tagdíját, valamint 20%-kal mérséklik a társult tagok és oktatási intézmények tagdíját. A kedvezményt kizárólag azon cégeknek, szervezeteknek biztosítják, amelyek már 2020-ban is tagjai voltak a szövetségnek.

Flesch Tamás úgy gondolja, ez nem csupán egy gesztusértékű lépés, hanem a rendkívül nehéz év után valódi segítséget jelent sok kis szállodának, étteremnek a jövő esztendő elején.

Nehéz éven van túl a szállodaipar

Fotó: 123rf.com

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a novemberi tisztújító közgyűlést el kellett halasztani a járvány miatt. Az MSZÉSZ tájékoztatása szerint a megkezdett és folyamatos szakmai és lobbimunka biztosítása érdekében az ügyvezető elnökség tovább vállalja a tisztségek betöltését, megbízatásuk folytonos 2021. január 1-jétől a következő közgyűlésig, melyet megtartanak, amint a korlátozások és a járványhelyzet megengedik.

Bíznak abban, hogy összefogva, együtt a szövetségben minél kisebb veszteségekkel túlélik szállodáik, éttermeik ezt az időszakot és mielőbb újraindulhatnak a vendégekkel teli mindennapok.