2021 még 2020-nál is rosszabb év volt a német szálláshelypiacon

Forrás: turizmus.com

 2022. január 17. 14:45

Hiába nőtt erőteljesen a vendégéjszakák száma novemberben, a német szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint a mérleg még mindig kedvezőtlenebb, mint 2020-ban.

2021. január és november között összesen 293 millió vendégéjszakát regisztráltak a németországi szállodák, panziók, kempingek és egyéb szálláshelyek, ez 0,9 százalékkal volt kevesebb, mint a megelőző év első 11 hónapjában.

A forgalmasabb időszakok meglehetősen eltértek egymástól az említett két évben. 2021 júniusáig néhány tartományban egyéni utazók részben nem szállhattak meg kereskedelmi szálláshelyeken. 2020-ban ezzel szemben csak kb. két hónap – március közepétől május közepéig – esett ki hasonló okokból.

Norbert Kunz, a Német Turizmus Szövetség (DTV) ügyvezetője szerint az ágazat még messze nem tart ott, hogy a járvány előtti időszakihoz hasonló sikereket tudjon elérni, ehhez túl mélyek a válság okozta sebek. A lezárás hónapjai 2021 első felében milliárdos kiesést okoztak az ágazatnak, ami még mindig nem lett kompenzálva.

A lezárás hónapjai milliárdos kiesést okoztak német szálláshelyágazatnak

Fotó: 123rf.com

Miközben az érintésmentességet jobban lehetővé tévő kempinges nyaralás és a nyaralóházakban történő éjszakázás az adatok szerint nagy népszerűségnek örvendtek a járvány második évében, a városi turizmus továbbra is szenvedett a vásárok és más rendezvények hiányától. Norbert Kunz szerint most minden attól függ, hogy a szálláshelyek tudnak-e invesztálni fenntartható infrastruktúrába, tudják-e kezelni a munkaerőhiányt és tovább emelni a színvonalat.

A szálláshelyek novemberben könyveltek el erős fellendülést, ez a hónap 24,6 millió vendégéjszakát hozott, ami 165,5 százalékkal volt több a lezárásokkal terhelt 2020. novemberinél. 2019 novemberéhez képest azonban így is 24,2 százalékkal alacsonyabbak voltak a számok.

A szálláshelypiacon jelentős különbségek voltak megfigyelhetőek. A kempingszektorban, ahol emelt volt a kereslet, 2019 novemberéhez képest negyedannyival több vendégéjszakát regisztráltak. A nyaralóházak és hasonló szálláshelyek enyhe, 6 százalékos mínuszt értek el, míg a szállodák, vendégfogadók és panziók 30 százalékos visszaesést voltak kénytelenek elszenvedni.

Sok szálláshely küzd a fennmaradásáért, az Ifo Gazdaságkutató Intézet tavaly év végi felmérésében a szálláshelyek 58,8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy félti az egzisztenciáját. A Német Szálloda és Vendéglátó Szövetség (Dehoga) január elején lefolytatott, 9300 vállalkozást bevonó felmérése szerint ágazatszinten 41 százalékkal estek vissza a bevételek 2019-hez képest. A vállalkozásokat a korlátozások mellett a kereslethiány és a munkaerőhiány is sújtja – írja a zeit.de a dpa híre alapján.