2022: bizakodó a céges rendezvénypiac

Forrás: turizmus.com

 2022. március 31. 17:10

A www.rendezvenyhelyszinek.hu felmérést készített a céges rendezvénypiac kilátásait és terveit illetően a 2022. évre vonatkozóan, az eredmények bíztatóak.

A megkérdezett cégek túlnyomó többsége (87,4%) tervez rendezvényt tartani az idei évben. A vállalatok legnagyobb részt élő rendezvények megtartását tervezik (45,4%) idén, 24,1%-uk külön élő és külön online módon is megtartott rendezvényekben gondolkodik, míg 18,9%-uk hibrid formában tartja idei rendezvényeit. A vállalatok fennmaradó része egyelőre még nem tudta megmondani, hogy 2022-ben élő, hibrid, vagy online rendezvényeket tervez - közölte lapunkkal a rendezvenyhelyszinek.hu.

Ami a tervezett létszámot illeti: a cégek legnagyobb arányban 25-49 fős rendezvény tervezésében gondolkodnak (33,2%), 24 főig 14,2%-ban, 50 és 100 fő között pedig 29,3%-ban terveznek eseményt tartani. A többiektől pedig 200 fő fölötti résztvevői létszámú megrendelésre számíthat idén a piac.

Az őszi felmérésünkhöz képest, amiben egyértelműen kirajzolódott, hogy last minute szervezik cégek az élő résztvevős rendezvényeiket, mára egy kicsit árnyaltabb lett a kép; az arányok változtak kissé, ugyanakkor a tendencia nem – mondta el szerkesztőségünknek Tatár György, a rendezvenyhelyszinek.hu ügyvezetője.

A vállalatok nagy része (38,2%) a rendezvény időpontja előtt maximum 2 hónappal kezdi el a szervezést, míg 27,9%-uk csupán egyetlen hónappal, vagy mindössze néhány héttel előtte.

Ebből egyértelműen kirajzolódik, hogy a piac mind a megrendelések volumenét, mind a rendezvényhelyszínek szabad kapacitásait, a catering és technikai igények tervezhetőségét illetően továbbra is rendkívül nehezen tervezhető. Ez sokszor látszik is a helyszínek szolgáltatási színvonalán: számos esetben nem a rendezvénynek megfelelő mennyiségű és minőségű emberállomány nyújtja a szolgáltatást a helyszínen.

Továbbra is csak 1-2 hónappal a rendezvény előtt kezdi meg a szervezést a cégek többsége, a költésük viszont nem csökken

Fotó: 123rf.com

Jó hír ugyanakkor, hogy a rendezvényekre fordított költés nem csökken az utolsó normális év; 2019-es év azonos időszakához képest: a cégek 42%-a közel ugyanakkora, 45%-uk pedig kifejezetten nagyobb költségvetéssel tervezi idei vállalati rendezvényeit.

Úgy tűnik, hogy igen széles palettán mozog majd idén a megrendelői oldal a rendezvény típusokat illetően is: a legtöbb cég csapatépítőt tervez, de komoly mennyiség jelenik majd meg tréningekből, képzésekből, ügyfélpartikból, céges bulikból, vevőtalálkozókból és családi napokból, de belföldi konferenciákban, termékbemutatókban és workshopokban sem lesz hiány - derül ki a felmérésből.