2024-ig nem számít az Európán kívüli beutazókra az osztrák szállodaszövetség

Forrás: turizmus.com

 2022. január 04. 14:35

Az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) elnöke, Michaela Reitterer szerint 2024 előtt nem várható, hogy az Európán kívüli piacokról jelentősen élénkülne a beutazó-forgalom, amely különösen rossz hír a városi szállodák számára.

Az elnök érvelése szerint a jövőben a mennyiségi szempontokat még inkább a minőségi kritériumok fogják felülírni a turizmusban, így a jövőre való sikeres felkészülés érdekében a turisztikai szolgáltatások minőségi fejlesztésre nagyobb szükség van, mint valaha – számolt be róla Kovács Balázs, Ausztriában élő turisztikai szakember a blogján.

Az új év előtt bejelentett szigorú beutazási korlátozások megfelezték az ausztriai szállodák szilveszteri forgalmát – állítja Michaela Reitterer, aki kilenc év után január közepén adja át a szövetség elnöki stafétabotját utódjának, Walter Veitnek.

becs_123rf

Az új év előtt bejelentett szigorú beutazási korlátozások megfelezték az ausztriai szállodák szilveszteri forgalmát

Fotó: 123rf.com

Ausztriában jelenleg is szigorú beutazási szabályok vannak érvényben. Míg sokan a karanténidőszak csökkenését várják az eheti új döntésektől, az egyes sajtóorgánumok által közölt felmérések szerint a lakosság többsége a napokban egy újabb teljes zárlat (lockdown) bejelentésétől tart az omikron variáns terjedése miatt.

Mindeközben megjelentek a felmerések arról, hogy az osztrák gazdaság egyre jobban adaptálódik a „húzd meg, ereszd meg” helyzethez, a teljes leállással járó nominálisan kifejezett gazdasági károk ugyanis csökkenő tendenciát mutatnak. Míg a két évvel ezelőtti első lockdown az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) számításai szerint heti 1,8 milliárd eurós veszteséget okozott a nemzetgazdaság egészében, addig a második hullám alatt elrendelt zárlat során jelentkezett heti forgalomkiesés és az állami segélyek jelentette gazdasági teher 860 millió euró volt. Az Austria Agenda intézet felmérése szerint a harmadik és negyedik hullám során történő leállások már „csak” 840 millió, illetve 750 millió eurós kárt okoztak heti szinten az osztrák gazdaságnak. Egy esetlegesen bekövetkező ötödik zárlat esetén a gazdasági kárt heti 700 millió eurós összegűre becsülik, ugyanis a gazdasági élet szereplői megtanulták a károkat minimalizálni, s a helyzethez való gyors adaptálódást. A lockdown-t leginkább megszenvedő ágazat ugyanakkor a turizmus – olvasható a Kronen Zeitung friss elemzéseket bemutató gazdasági körképében.