Szállások 266 hazai kempingben a turistakategóriától a luxus mobilházakig

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. július 19. 09:42

A Magyar Kempingszövetség július 14-én, keszthelyi székhelyén tartotta éves közgyűlését, amelyen az újranyitás utáni tapasztalataikat is megosztották egymással a résztvevők. A kempingek nagyon számítanak a belföldi utazókra.

Az ország minden részéről érkeztek a tagkempingeket képviselő szakemberek a Magyar Kempingszövetség éves rendes közgyűlésére. A napirendi pontok közé tartozott a szövetség megújulására irányuló javaslatok megvitatása, melyeket a résztvevők egyhangúan támogattak – tájékoztatta szerkesztőségünket Kisgyörgy Borbála elnök.

A Magyar Kempingszövetség az alapszabályának korszerűsítésére készül, hogy a jövőben szélesebb körű szakmai és érdekképviseleti munkát folytathasson, terveik között szerepel a tagok létszámának bővítése, és a kempingek körében az ismeretterjesztés erősítése. Folyamatban van a weboldaluk megújítása, amely őszre lesz kész. Nagy várakozással tekintenek a Magyar Turisztikai Ügynökség által már beharangozott kempingfejlesztési pályázat elé, amely lehetőséget adna a létesítmények infrastruktúrájának megújítására – sorolta az aktuális ügyeket az elnök.

A közgyűlés résztvevői a Covid-19 utáni tapasztalataikat is megosztották egymással, hiszen a járvány komoly feladat elé állította a kempinges szakmát is. A kempingek újraindulása nagyjából egybeesett a szállodákéval, néhány egység már május 15-én megnyitott, de pünkösdre mindenhol újra fogadták a vendégeket. Az újranyitáskor a Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-19 kézikönyvében szereplő ajánlásokat vették figyelembe, a bejáratoknál és közösségi helyiségekben kézfertőtlenítőt helyeztek ki, a közösségi helyiségeket naponta többször takarítják – tudatta az elnök.

 

Belföldi vendégekre várva

A koronavírus nagyon súlyosan érintette a kempingeket is, hiszen vendégkörük felét hagyományosan a külföldiek adják. Ugyan a külföldi, elsősorban német és osztrák törzsvendégek közül néhányan visszatértek, de ez messze nem elég, így a kempingek is leginkább a belföldi vendégek érkezésében bíznak, azt remélve, hogy a magyar családok részben képesek lesz pótolni a kieső külföldi forgalmat. Bár július második felétől a foglalások már némi bizakodásra adnak okot, a hazai kemping üzletág szereplői arra számítanak, hogy összességben az idei szezonban a tavalyi forgalom 50 százalékát tudják csak realizálni.

Érdeklődésünkre az elnök elmondta, mind a Balatonnál, mind az ország más régióban vannak szabad helyek a főszezonra. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) regisztrált 266 kemping közül számos vízparti fekvésű, illetve gyógyfürdő vagy strand szomszédságában található, közvetlen átjárással a fürdő területére, de a hegyvidékeken is elérhető ez a szálláshelyforma.

Mobil ház a celldömölki Jufa Vulkán Kempingben

Fotó:  Facebook / Jufa Vulkan Thermen-Resort

A klasszikus kempingező (saját sátorral, lakókocsival, lakóbusszal) érkező vendégeket szinte korlátlanul tudják fogadni a hazai kempingek. Ezenkívül szinte az összes helyszínen elérhetők fedett szálláshelyek, bungalók, a legegyszerűbb turistakategóriától a luxus mobilházakig, amelyek 2-6-8 fős családok, baráti társaságok kényelmes elhelyezésére alkalmasak. Kisgyörgy Borbála ezért mindenkit, aki még a nyaralás előtt áll, arra biztat, hogy szálláshely-foglaláskor számoljon a kempingekkel is, amelyek az egész országot lefedik.