Komp jár majd Badacsony és Fonyód között

Forrás: turizmus.com

 2015. november 12. 16:28

Megjelent a Magyar Közlönyben a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet 2014-2020 közötti fejlesztéséről szóló kormányhatározat, amely szerint összesen 287,96 milliárd forint jut a Balaton fejlesztésére 2020-ig. A fejlesztések döntő többsége közvetlenül vagy közvetve turisztikai célokat is szolgál.

A Kormányhatározat szerint a Kormány elfogadta a részére bemutatott Balaton Területfejlesztési Koncepciót és a Balaton Területfejlesztési Stratégiai Programot, a stratégiai fejlesztési irányok között pedig első helyen a turizmust. Rendelkezik a célok megvalósításának forrásáról, illetve egyes esetekben a közreműködő szervezetekről is. A támogatási konstrukciók előkészítésébe és a végrehajtást ellenőrző monitoringba is bevonják például a Balaton Fejlesztési Tanácsot, a Balaton-felvidék Világörökség várományos helyszínek központi marketingtevékenységét pedig a Magyar Turizmus Zrt.-hez rendeli, a források a GINOP-ban állnak majd rendelkezésre.

 

A Közlönyben megjelent táblázat szerint kifejezetten turisztikai célra a GINOP 7 terhére 26,7 milliárd forint jut, az alábbiak szerint:

Kulturális örökségvédelem - 4,4 milliárd forint
Balaton-felvidék Világörökség várományos helyszín - 1 milliárd forint
Bejárható Magyarország komplex vízi turisztikai és egyéb állomásai - 3,5 milliárd forint
Komplex szolgáltatásokat nyújtó kikötőfejlesztések - 2,2 milliárd forint
e-kikötő fejlesztések - 3,7 milliárd forint
Kerékpárút fejlesztések - 3,5 milliárd forint
Gyógyhelyek fejlesztése - 2,5 milliárd forint
Mintagazdaságok hálózatának kialakítása (borút) - 2,5 milliárd forint
Kulturális és természeti környezet fenntartható megőrzése, látogathatóvá tétele - 3,4 milliárd forint

 

A többi stratégiai célok (Gazdaság és innováció; Egészséges Balaton termékek; Vízminőség és biztonság; Közlekedés; Területfejlesztés; Humánerőforrás fejlesztések) között is jócskán akadnak turisztikai projektek.

Az egyik legizgalmasabb például, hogy Badacsonyt és Fonyódot a tervek szerint kompjárat köti majd össze (2 milliárdos kerettel), 5,6 milliárd forintot jut balatoni borászatok technológiai és telephelyfejlesztésére, de helyi piacokat és kézműves vállalkozásokat is 1, illetve 1,7 milliárd forint segít majd.

Az anyag említi a szálláshelyeket is. 6 milliárd forint áll majd rendelkezésre „Minőségi turizmus számára épülő szállásférőhely beruházások 25 százalékos intenzitású támogatása számára önerő keret létrehozására”.