3, 2, 1: Utazás kiállítás

Forrás: turizmus.com

 2015. február 18. 22:08

Idén február 26. és március 1. között rendezik meg Magyarország legnagyobb turisztikai seregszemléjét, az Utazás 2015 kiállításon a látogatókat 20 ezer négyzetméteren több mint 250 kiállító várja – hangzott el az esemény február 18-i sajtótájékoztatóján.

Rafay János, az Utazás kiállítás igazgatója elmondta, hogy a kiállítás belföldi díszvendége Székesfehérvár, külföldi díszvendége Románia. A kiállításon több szakmai programot is szerveznek, idén 40 ezer látogatóra számítanak. Kitért arra, hogy adataik szerint a látogatók 15 százaléka már a kiállításon lefoglalja az utazását, és több mint 60 százaléka a rendezvényen gyűjt információt az úticél kiválasztásához. A látogató a kiállításon találkozhatnak többek közt Olaszország, Törökország, Thaiföld és Ciprus kiállítóival is.

Szavai szerint a turisztikai kiállítások Európa-szerte nehézségekkel, stagnáló látogatószámmal küzdenek, a megváltozott fogyasztói szokásokkal együtt a kiállításnak is meg kell újulnia. Hozzátette: idén ezt a folyamatot elindították, a legnagyobb attrakció a közel 200 négyzetméteres, egymillió Lego-kockából felépülő Magyarország térkép lesz. Az ország nevezetes építményeinek háromdimenziós modellje is megtalálható lesz az Utazás 2015 kiállításon, és a látogatók 11 autómárka modelljeit tesztelhetik.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója elmondta: tavaly közel 3 milliárd forintos árbevételt értek el, ami 15 százalékkal több a tervezettnél. A Budapesti Vásárközpont tavaly 500 ezer látogatót fogadott, a kiállítók több mint 100 ezer négyzetméteren állítottak ki.

 

Kérdésre elmondta: a Magyar Turizmus (MT) Zrt. kiállítási stratégiájának változása - a zrt. korábban a Hungexpo stratégiai partnere volt az Utazás kiállítás szervezésében - nehézségeket jelentett a szervezésben, de sikerült a belföldi kiállítókkal közvetlenül felvenni a kapcsolatot, pótolni a kieső területet, így 7 régió 70 kiállítója mutatkozik be. A Balaton régió például több mint 20 kiállítóval lesz jelen. Itt lesz ezen kívül Vas és Békés megye, Győr és Pápa városa is.

Prájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere arról tájékoztatott, hogy a város 140 négyzetméteres standján bemutatják Székesfehérvár és környéke értékeit, és a fehérvári cukrászok remekműveit, köztük a 2013-as év fagylaltját is meg lehet kóstolni. Székesfehérvár 140 négyzetméteres modern standdal jelenik meg a kiállításon. Ezen felvonultatják a város – és kis kitekintéssel a környék - értékeit.

 

Simion Giurca, a Bécsi Román Turisztikai Hivatal igazgatója kiemelte: Romániából idén 150 négyzetméteren 35 kiállító vesz részt az Utazás 2015 kiállításon, ami azt mutatja, hogy Magyarország fontos turisztikai célpontja Romániának. Véleménye szerint a rendezvény a jó regionális együttműködést és a magyar-román, magyar-osztrák turisztikai kapcsolatokat is előmozdítja, a magyar piacot Bécsből koordinálják. Magyarország Románia fő turisztikai partnere, az ország látogatóinak 30 százaléka magyar - ismertette. A magyar látogatók száma a leglátogatottabb régió, Erdély mellett az utóbbi 3 évben Máramaros, Bukarest és a Duna-delta térségében is nőtt.

Az Utazás kiállítással egy időben a társkiállítások - Afrikaexpo, Bringaexpo - is egy belépőjeggyel.

Az Utazás Kiállítás első napján, február 26-án, csütörtökön, délután, 13,30-tól 17.30-ig szakmai fórum is várja az érdeklődőket a Turizmus Kft. szervezésében.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A konferencia részletes programját és a regisztrációt IDE kattintva találják.