3 éve HSM - turizmusfejlesztési koncepció, magyar termékek és márkázás

 2014. április 09. 12:59

Április elsején folytatódott a szakmai párbeszéd, 28. összejövetelén ünnepelte harmadik évét a HSM Szakmai Baráti Kör a közelmúltban.

A találkozókat Juhász István és csapata indította el, hogy baráti hangulatban ismerje meg egymást a hotel- és éttermi szakma, új szakmai ismereteket szerezzen, és különleges szállodákat járhasson be.

Ezúttal az egyéves Mirage Fashion Hotel **** adott otthont a rendezvénynek. A Mellow Mood szállodalánc 14 tagja közül a Mirage az egyik legkisebb, ám legérdekesebb ház, 36 szobájával és tetőtéri luxuslakosztályával, a Hősök terére néző utcafronti kávézóteraszával.

Schwindt-Kiss Andrea, a már több ház megnyitásában tapasztalatot szerzett igazgatónő előadásából megtudhatták a jelenlévők, hogy az a ház a TripAdvisor 25. helyére jutott fel, és Best of Hungary díjjal is elismerték.

 

2014-2024: Turizmusfejlesztés és az EU-s programok

A HSM vendége volt Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztályának vezetője, aki a rendezvény előtt megkapta a HSM-tagok kérdéseit az elmúlt ősszel társadalmi egyeztetésen átesett Nemzeti Turizmusfejlesztési Koncepcióval kapcsolatosan. Előadásában részletesen válaszolt a legfontosabb felvetésekre, és megköszönte azokat a javaslatokat, melyek 45 turisztikai szervezettől, illetve magánszemélyektől érkeztek a koncepció társadalmi egyeztetése során.

Mint azt a főosztályvezető kifejtette, a nemzeti turizmusfejlesztési koncepció egyik legfontosabb feladata volt megfogalmazni a turizmus növekedését megalapozó fő irányokat, mellyel 2024-re Magyarország Európa egyik legnépszerűbb fogadó területévé válhat. Ehhez jól körülhatárolt specifikus célok megvalósításán keresztül vezet az út, ezek egyik fő fókusza az innovatív, kreatív és minőségi termék- és kínálatfejlesztés. A koncepció társadalmi egyeztetése során is a termékfejlesztés témakörében érkezett a legtöbb hozzászólás.

A 2014-20-as hazai tervezésű operatív programokból elnyerhető források felhasználását is a koncepció termékfejlesztési prioritásaival és az EU tematikus célrendszerével összhangban alakítják. Mint a főosztályvezető elmondta, fontos, hogy szabályozórendszerünk révén is erősítsük az ágazat nemzetközi versenyképességét, munkahelyteremtő képességét, ennek érdekében további finomításokra van szükség. A szakmai szövetségek az áfakulcsok csökkentésére tesznek javaslatot, ez azonban mindenkor a költségvetés teherbíróképességének figyelembe vételével történhet. Már kezd megbarátkozni a szakma a GINOP, VEKOP, TOP és VP programok neveivel, tartalmukról azonban még nem sokat tudni. Nemes Andrea előadásából a hallgatóság a NGM-ben zajló GINOP-os programtervezés aktuális állásáról is tájékozódhatott.

 

Kreatív, finom és magyar

A Hungary NEXT Corner vendége ezúttal Bárány Attila volt, a Facebookon 87 ezres követői csoporttal rendelkező MTRO.HU mozgalom elindítója. Előadásában a szakma számára sorolt fel ötleteket arra, hogy milyen minőségi magyar élelmiszerekkel, kreatív tárgyakkal lehet a vendégek által elvárt helyi jellegzetességeket erősíteni.

 

Hungary. Still and Sparkling

Ezután Bódis Gábor, a Hungary NEXT alapítója mutatta be a Sanoma Elle című magazinjának felkérésére alkotott, Magyarországot újra-márkázó koncepcióját. A vizeinket teljesen újszerű képi és grafikai anyaggal bemutató „Re-Branding Hungary" pályázat három hét alatt készült el, a mozgalom eddigi tapasztalatait is magában foglalja.

A HSM Szakmai Baráti Kör a Facebook-on is várja az érdeklődőket, ahol a prezentációk és a fotók is megtekinthetők. https://www.facebook.com/hsmszakmaibaratikor