3 milliárd forintos támogatással indul a nyári Diákmunka program

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. június 25. 10:15

A diákok nyári munkavállalását támogató programban a 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulók vehetnek részt, július 1. és augusztus 30. között. A turizmus-vendéglátás területén is támogatja a kormány a diákok alkalmazását.

A tanulók a programban két típusú – önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – diákmunkára jelentkezhetnek. Mindkét esetben maximum két hónapra vállalhatnak munkát, de míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál már napi 8 órában is dolgozhatnak – ismertette a programot Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára kedden sajtótájékoztatón.

A programban a diákok csak munkaviszonyban foglalkoztathatóak, ennek megfelelően támogatás is csak munkaviszony keretében történő foglalkoztatáshoz nyújtható. Az állam pedig a munkáltatóknak a diákok munkabérét és az azt terhelő szociális hozzájárulási adó akár 100 százalékát is megtéríti az alábbiak szerint.

Önkormányzati diákmunka

  • A munkabér és a ténylegesen megfizetésre kerülő szociális hozzájárulási adó együttes összegének 100 %-a kerül megtérítésre.
  • A program keretében legfeljebb 2 hónap időtartamra, maximum napi 6 órás foglalkoztatás támogatható.
  • A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.

 

Diákmunka a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén

  • A munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó együttes összegének 75%-a kerül megtérítésre. A fennmaradó bérköltséget és járulékait a foglalkoztatónak kell viselnie. Ezzel a megoldással a kormány ugyanúgy 6 órát támogat 100%-ban, mint az önkormányzatok esetében.
  • A program keretében legfeljebb 2 hónap időtartamra, maximum napi 8 órás foglalkoztatás támogatható.
  • A napi 8 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.

 

Felszolgálóként, pultosként vagy recepciósként is elhelyezkedhetnek a diákok

Fotó: 123rf.com

Napi 6 órás foglalkoztatás mellett a szakképzettséget igénylő munkaköröknél a tanulók havonta bruttó 157 950 forintra, szakképzettséget nem igénylő munkakörök vállalásánál pedig bruttó 120 750 forintra számíthatnak.Az államtitkár a jelentkezésről közölte, a diákoknak a területileg illetékes járási, vagy fővárosi kerületi hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket, ezt akár már most is megtehetik. A munkáltatók a program hivatalos meghirdetésétől nyújthatják be munkaerő-igényüket, amelyben a szükséges létszámot meg kell határozniuk, a szakmát, foglalkoztatási területet pedig megadhatják. A dokumentumot a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaihoz kell eljuttatniuk.

A nyári diákmunka programról az érdeklődők a www.munka.hu oldalon találhatnak további tájékoztató anyagokat.

Schanda Tamás megjegyezte, a program sok lehetőséget nyit meg a fiatalok előtt, tavaly 90-féle munkakörben foglalkoztatták a diákokat a munkáltatók. Példaként említette, hogy a legáltalánosabb munkakör az irodai adminisztrátor és a hivatalsegéd volt, míg mások felszolgálóként, pultosként vagy recepciósként helyezkedtek el. Szavai szerint mintegy 21 ezer diák jelentkezésére számítanak.