300 milliárd forintos szállásfejlesztési program indul

Forrás: turizmus.com

 2017. július 03. 15:02

Kétezer vidéki szálláshely újulhat meg 2030-ig a hétfőn bejelentett 300 milliárd forint összértékű Kisfaludy szálláshelyfejlesztési program keretében. A vissza nem térítendő támogatást kedvezményes hitellel kombináló konstrukciót július végéig szakmai konzultációra bocsátják.

Magyarország eddigi legnagyobb szállásfejlesztési támogatási konstrukcióját Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója jelentette be hétfőn sajtótájékoztatón.

A program 14 éve alatt várhatóan 2000 vidéki szálloda és panzió, 30 ezer szoba újulhat meg és 5000 új munkahely jöhet létre – mondta a fejlesztési miniszter. Az e célra meghatározott, tervek szerinti 300 milliárd forintos keretösszeget teljes egészében hazai forrásból biztosítják, ebből 150 milliárd forintot tesz ki a vissza nem térítendő állami támogatás. A program lehetőséget ad a válság miatt elmaradt felújítások, karbantartások, minőségi színvonalat emelő beruházások finanszírozására, a fejlesztésektől a szálláshelyek 20 százalékos árbevétel-növekedését várják.

Seszták Miklós fejlesztési miniszter

 

Budapest sem marad ki a szállásfejlesztésekből, külön keretet létesítenek majd rá, amiről külön egyeztetnek – tette hozzá a miniszter.

 

Ütemezett pályázati kiírás 2030-ig

Guller Zoltán többek között arról beszélt, hogy a korábbiakkal ellentétben nem a hátrányos régiók felzárkóztatásáról van szó, ez egy piaci alapon nyugvó gazdaságfejlesztési program, amelynek célja, hogy üzletileg is hosszú távon fenntartható, versenyképességet javító szállásfejlesztések valósuljanak meg. A támogatásban részesülőnek vállalnia kell a transzparenciát elősegítő együttműködést a kormányzattal és az adóhatósággal, és elvárás lesz az is, hogy a kedvezményezett szálláshelyet minősíttessék a Hotelstars szállodai minősítő rendszerben. Fő szabályként a vissza nem térítendő támogatás mértéke a fejlesztés értékének átlagosan 50 százaléka (régiótól függően ettől eltérő lehet), 30 százalék erejéig igényelhető a kedvezményes kamatozású hitel, vagyis a vállalkozásoknak 20 százalék önerővel kell rendelkezniük. További könnyebbség, hogy a programban részt vevő vállalkozásoknak nem kell pályázati tanácsadót igénybe venniük – hangsúlyozta a vezérigazgató –, az MTÜ és az MSZÉSZ szakemberei segítséget nyújtanak majd a pályázati anyag elkészítésében.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója

 

A pályázatot ütemezetten fogják kiírni, elsőként szeptember elsején az eddig nevesített három kiemelt turisztikai fejlesztési térségben (Sopron-Fertő, Balaton, Tokaj-Felső-Tisza-Nyírség) hirdetik meg a lehetőséget a kis kapacitású szállodák és panziók részére.

A támogatott források kihelyezésében az MTÜ stratégiai banki partnere a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) lesz. Bernáth Tamás elnök-vezérigazgató elmondta: a beruházás értékének 30 százalékát kitevő kedvezményes hitelt akár új kereskedelmi egységek létesítéséhez is igénybe lehet venni, 2 és 15 év közötti futamidővel, valamint újonnan alapított cégeket is finanszíroznak. Az MFB-vel való együttműködés keretében a kedvezményes hitel minden hazai kereskedelmi banknál és önmagában is elérhető lesz a kis- és középvállalkozások számára, 15 milliárd forint éves árbevételig. Két méretben vehető majd igénybe: 10 és 500 millió forint között meglévő szálláshely felújításához, bővítéséhez, 500 és 3 milliárd forint között új szálláshely fejlesztésére. A hitel emellett a hazai vendéglátóhelyek infrastruktúrájának fejlesztéséhez, új attrakciók létrehozásához, a meglévők fejlesztéséhez, rendezvényszervezéshez szükséges beruházások megvalósításához is felhasználható.

 

Az MSZÉSZ üdvözli a programot

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége üdvözli és szakmai partnerként segíti a programot, mivel hosszú évek óta hangoztatja a szállásfejlesztések támogatásának szükségességet, amelyek elengedhetetlenek versenyképességük növeléséhez és a minőségi szolgáltatások nyújtásához – közölte Könnyid László, a szövetség elnöke. Ezzel a támogatási konstrukcióval elkezdődhetnek a 2008-2009-es pénzügyi-gazdasági válság miatt elhalasztott karbantartások, korszerűsítések, minőségjavító fejlesztések – tette hozzá.

Könnyid László, az MSZÉSZ elnöke

 

Az elnök különösen örvendetesnek tartja a kedvezményes hitel megjelenését a kereskedelmi bankoknál, amelyek a korábbi években nem szívesen finanszíroztak szállásfejlesztést, valamint azt, hogy Budapest számára is megnyílnak majd ilyen célra források. A támogatás felhasználásával a szálláshelyek sikeresen teljesíthetik egyúttal a Hotelstars Union minősítési rendszer előírásait is, amelyben eddig a hazai szobakapacitás 60 százaléka kapott csillagos besorolást.

Az új támogatási konstrukciót a Magyar Turisztikai Ügynökség e hónap végégig társadalmi egyeztetésre bocsátja, az érdeklődő szálláshelyek, tulajdonosok és üzemeltetők július 3-án éjféltől a kisfaludyprogram.hu weboldalon érhetik el, a szakmai konzultáció keretében érkező észrevételeket pedig a palyazat@mtu.gov.hu e-mail címen várja az MTÜ.