35 éve indult el a hazai Aranykulcsosok képzése

Forrás: turizmus.com

 2022. február 01. 15:32

35 éve indult el a Nemzetközi Aranykulcs Portás képzés a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán, amelyet 11 év alatt közel kétszáz hallgató végzett el.

A budapesti Forum szállodában az 1987 januárjának utolsó napjaiban tartott évnyitót követően – a leckekönyv bejegyzése szerint – 1987. február 2-án indult el a Nemzetközi Aranykulcs Portás Továbbképző Intézet képzése Budapesten.

A maga nemében igen rangos szakmai elitképzés a párizsi székhelyű International Concierge Institute (ICI), a Magyar Aranykulcs Egyesület és a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola összefogásával valósult meg. A legendás, 22 fős első évfolyamot még további tíz évfolyam követte.

Az 1987. januári megnyitó ünnepségen készült képen (balról jobbra): Pierre Porte, Szabó Mihály, Vöneki Szabolcs, Kunszt Kázmér, Szőke Balázs, Csapó Béla, Töreky Tamás, Farkas Jenő, Kovács Ágnes, Vlasits Imelda, Koltai Andrea, Barnucz Nándor, Pella Tamás, Baksa Zsolt, Simon Gábor (takarva), Ungár Tamás, Kovács Miklós, Martin Péter (takarva), Bártfai Endre és Kovács Árpád látható (a képről hiányzik Cserép Béla és Halasi Csaba)

Fotó: BGE

A 11 évfolyamon közel 200 hallgató végezte el a nagy presztízsű képzést. Az utolsó végzős évfolyam 1998-ban vehette át diplomáját.

A képzés beindítása az akkori főigazgató, Csizmadia László, valamint a Magyar Aranykulcs Egyesület alapító elnöke, Gunst András nevéhez fűződik. A szervezést később Hegedüs Ernő vette át a Turizmus Intézet vezetésével.

A képzésben a főiskola akkori tanárai, valamint a szakma elismert képviselői oktatták a hallgatókat. Olyan neveket kell itt kiemelnünk, mint Gunst András (✝), a Forum szálloda főportása, Kalmár György (✝), a Royal szálloda főportása, Kappanyos József (✝), az InterContinental szálloda főportása és Orosz László, a Hilton szálloda főportása. A főiskola tanárai közül: dr. Csizmadia László (✝), dr. Bata Imréné (✝), Várkonyi Marietta (✝), Hegedüs Ernő (✝), Pálesné Retezi Katalin, dr. Surányi Lajosné, dr. Serege Anikó.