3,5 milliárdból újul meg és bővül 2017-re a Dagály

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 17. 21:51

A tervbe vett ütemezés szerint 2017-ben már egész évben üzemelő vízi gyermekparadicsommal, csúszdatoronnyal, új úszómedencékkel és fedett gyógymedencével is várja vendégeit a Dagály fürdő.

A 3,5 milliárdos beruházás koncepciótervét szerdán mutatták be a törzsvendégeknek.

A koncepcióterv a beruházásnak azt az állapotát tükrözi, amibe még bele lehet szólni, és bármilyen ésszerű módosítást köszönettel veszünk – vezette fel Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. vezérigazgatója a prezentációt, amelyen Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes is részt vett.

Mint a főpolgármester-helyettes elmondta, a Dagály fejlesztése kapcsolódik a 2021-es budapesti úszó- és vízilabda-világbajnokságot kiszolgáló új uszodakomplexumhoz. A főváros és a kormány 2013-ban kötött együttműködési megállapodása nyomán a Dagály jelenlegi területén több mint 17 milliárd forintos fejlesztés valósul meg, ennek egyik része a vb-hez szükséges létesítmények létrehozása, ami körülbelül 14 milliárdra rúg, a másik a leendő sportlétesítménytől a jövőben is függetlenül működő fürdő korszerűsítése, átalakítása, amire 3,5 milliárd forintot szán a BGYH. Utóbbi beruházás egyik fontos célja teljesíteni azt a régi vendégigényt, hogy legyen belső, fedett gyógymedencéje a Dagálynak, amit úgy érnek el, hogy a meglévő, nagy termálmedence kétharmadát lefedik, továbbá egy egész évben üzemelő vízi gyermekparadicsom létesítése.

A Rumini tematikára hangolt gyerekparadicsom a főbejárattól délre, a mostani 25 méteres úszómedence helyére tervezett új medencecsarnokban kap majd helyet, itt lesz egy baba-mama medence a hozzá kapcsolódó jacuzzival, ahonnan a szülők szemmel tarthatják a kicsiket, és egy családi csúszdával felszerelt élménymedence – tájékoztatott Mikó László építész. A szomszédos sport részben egy 33 méteres, 10 pályás úszómedence és egy tanmedence létesül. Szintén újdonság a csúszdatorony, amelyet úgy alakítanak ki, hogy „a mai tinédzserek ingerküszöbét elérje": 10, 15 és 20 méter magasságból lehet majd a lesiklani 3-4 pályán.

Ugyanakkor a Dagály északi részét elfoglaló új úszókomplexum miatt el kell bontani többek között a kör alakú hullámmedencét és a mellett lévő büfésort, utóbbi kiváltására a szintén felújításra kerülő 50 méteres nyitott úszómedence elé egy multifunkcionális épület emelnek, önkiszolgáló étteremmel, drinkbárral, tetőterasszal.

A projekt részeként korszerűsítik a főépületet, színvonalas nyári bejáratot emelnek, új szaunavilággal, öltözőkkel és kezelőkkel is bővül a Dagály, valamint teljes kertrendezése is megtörténik.

Szőke László vezérigazgató tájékoztatás szerint 2015 szeptemberében indul a kivitelezés, amelynek 20 hónapra becsült ideje alatt a fürdő nem zár be, a munkálatokat szakaszosan, folyamatos üzemelés mellett fogják végezni – ígérte.