380 millió forint a székesfehérvári bazilika felújítására

Forrás: MTI

 2014. augusztus 17. 13:46

A kormány Orbán Viktor miniszterelnök külön keretéből 380 millió forintot biztosít a székesfehérvári Szent István-bazilika felújítására - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Soltész Miklós a pénteki székesfehérvári sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az elmúlt négy évben szociális és gyermekvédelmi területen az egyházak a korábbinál jóval nagyobb szerepet vállaltak. Most az egyház kérte az állam támogatását, és ezt örömmel meg is adták - tette hozzá.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester jelezte, hogy az önkormányzat augusztus 29-i közgyűlése elé támogatási javaslatot terjeszt be, amelynek értelmében a város 100 millió forinttal járulna hozzá a tető és a homlokzat felújításához. Reményét fejezte ki, hogy a képviselők támogatják előterjesztését.

A városvezető megjegyezte: más módon is segíteni próbálnak az egyháznak. Közösen keresik majd a bazilika környékének felújítási lehetőségeit, erre a 2014 és 2020 közötti ciklusban igyekeznek uniós forrásokat találni.
Spányi Antal megyés püspök elmondta: a székesegyház épületén az ácsszerkezet roppant meg, szétnyílt, ezért szakadtak le a nyár folyamán több helyen a homlokzatról vakolatdarabok. A helyzetet veszélyesnek nevezte, mert a tető további mozgása esetén akár a mennyezet is beszakadhat.

A statikusok és a mérnökök már vizsgálják a tetőszerkezetet - tette hozzá -, és a tervezés után megkezdődhet a munka. Az előzetes vélemények alapján mintegy félmilliárd forintból megvalósítható a felújítás, és egy-másfél évig tart majd.