39. Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Verseny: német győzelem

Forrás: turizmus.com

 2019. március 25. 09:59

A német csapat győzött a 39. Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Versenyen, amit március 21-23. között tartottak a Gundel Szakképző Iskolában.

Czubor János, az iskola egykori igazgatója és nagyhatású tanára alapította a versenyt, ami hazánkban máig az egyetlen olyan nemzetközi verseny, amit szakács-, cukrász- és pincértanulóknak rendeznek. A verseny fővédnöke ezúttal Tarlós István, Budapest főpolgármestere volt, sport-szakmai védnöke pedig Risztov Éva,olimpiai bajnok úszónő, aki bemutató főzést is tartott a versenyzőknek.

Az idei versenyen 12 csapat indult, feladatuk a gasztronómia funkcionális szerepének bemutatása a sport és a táplálkozás összefüggésében. Ezzel kapcsolódtak a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozathoz.

A győztes német csapat ör

Fotó: turizmus.com

A munkákat a mai gasztronómia legmeghatározóbb alakjai zsűrizték. A cukrász zsűri tagja volt Gyenge Csaba, Karádi Zsuzsanna, Korponai Péter, Mihályi László és Pataki Ádám. A fiatal szakácsokat Bernát Dániel, Bicsár Attila, Bíró Lajos, Cseh János, Fülepi Kálmán, Takács Lajos és Wolf András értékelte. A pincér zsűriben Csapody Balázs, Kovács László, Kozma Kálmán és Nagy Zoltán dolgozott.

A csapatok mezőnyében az immenstadti Staatliches Berufliches Schulzentrum végzett az első helyen, második lett a BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája, harmadik pedig a Kecskeméti SzC Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Vendéglátóipari Szakképző Iskolája.

A második és a harmadik helyezett csapat

Fotó: turizmus.com