3D-s időutazás Magyarország történelmén át

Forrás: turizmus.com

 2015. április 16. 23:12

A Halászbástyából nyíló Szent Mihály kápolnában két hete újra látható a Budai Vár fénykorába visszarepítő 3D-s film. Április 15. óta pedig ugyanitt Magyarország történelme is megelevenedik három dimenzióban.

Április 1. óta új helyszínen tekinthetik meg az érdeklődők a Budai Vár fénykorát bemutató, 12 perces 3D filmet. A Mátyás király halála körüli időkbe visszakalauzoló film tavaly augusztus óta nem volt látható, miután a mozinak ki kellett költöznie a Nemzeti Táncszínház épületéből.

Az új helyszín a Halászbástyából nyíló, 700 éves Szent Mihály kápolna, ahol 35 néző fér el egy időben. A vetítések – 9 és 18 óra között – negyedóránként kezdődnek, a Budai Várról szóló filmet felváltva adják egy vadonatúj, Magyarország történelmét bemutató alkotással.

Az új, 14 perces show magával ragadó valósághűséggel kalauzolja végig a nézőket a honfoglalástól az európai uniós csatlakozásig terjedő időszakon. A látványos alkotásban többek között megelevenedik Hunor és Magor legendája, berepülünk a Vereckei-hágón, végiglépegetünk a magyar történelem legfontosabb eseményein.

 

A filmet kizárólag saját finanszírozással készítette a 3Dpast.com Kft. – tudtuk meg Varga Rolandtól, a cég képviselőjétől. A munkát több neves tanácsadó segítette, akik garantálják a történelmi hitelességet: Buzás Gergely, a visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója, Várkonyi Gábor, a Forster Központ történésze, és Berecz Mátyás, az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója.

A készítők a várséták előtt tartják hasznosnak megnézni az alkotásokat, mivel a látogatók utána könnyebben tudják vizionálni az egyes épületek helyszínét. A filmek egyfajta idegenvezetői segédanyagként is szolgálnak.

 

A filmek magyar, angol, német, spanyol, francia, olasz, orosz és kínai nyelven hallgathatók végig. A jegyeket a Mátyás-templom jegypénztárában és a moziban is meg lehet vásárolni, csoportokat a kápolna alsó bejáratán keresztül is be tudnak engedni.