A 4-es metró két állomását is díjazták az egyik legrangosabb építészeti portálon

Forrás: turizmus.com

 2015. február 09. 14:52

A budapesti 4-es metró Fővám téri és Szent Gellért téri állomása zsebelte be az első helyet közösségi építészet kategóriában az ArchDaily nemzetközi építészeti portál 2015 ArchDaily Building of the Year Awards elnevezésű versenyén.

A tizennégy kategóriában meghirdetett pályázat eredményeit a hétvégén hozták nyilvánosságra a www.archdaily.com oldalon.

A címeket az olvasók voksai alapján ítéli oda a 2008-ban alapított építészeti portál. A szavazók a honlapon tavaly bemutatott több mint háromezer projekt közül választották ki a Building of the Year (Az év épülete) elnevezésű megmérettetés tizennégy - egyebek közt oktatási, hivatali, iroda-, kereskedelmi-, vallási és sportlétesítmény - kategóriájának győzteseit.
A portál szerint az idei díjazottak közt ugyanúgy akadnak "nagy öregek" - a Pritzker-díjas Álvaro Siza Vieria portugál tervező, a Herzog & de Meuron svájci építésziroda és Ban Sigeru japán építész -, mint feltörekvő ifjú tehetségek - például a koppenhágai székhelyű EFFEKT építésziroda -, amelyeket egyelőre még nem kapott fel a média.
A győztes épületek lenyűgöző látványukkal, vagy épp a társadalmi-, környezeti-, illetve gazdasági kihívásokra adott egyedi megoldásaikkal nyűgözték le a szavazókat - olvasható a portálon.  
A 4-es metró Fővám téri és Szent Gellért téri állomásának terveit a Budapesten működő sporaarchitects nevű fiatal építésziroda jegyzi, amely korábban már az architizer.comon is díjazott le a két metróállomás terveiért.
Az ArchDaily versenyén korábban is hirdettek már magyar győztest. A badacsonytomaji Laposa Pincészet 2010, míg a bodrogkeresztúri Füleky Pincészet 2011 legjobb ipari épületének címét nyerte el a portálon.
(http://www.archdaily.com/595490/winners-of-the-2015-building-of-the-year-awards/)
(http://www.archdaily.com/546390/twin-stations-sporaarchitects/)
(http://www.sporaarchitects.hu/?lang=hu)

Fotó: Bujnovszky Tamás