Közel kilencszáz tétel versenyez a hazai borszakma hagyományos bormustráján

Forrás: turizmus.com

 2024. május 14. 15:35

Május 14-én és 15-én Budapesten rendezi meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a 43. Országos Borversenyt. Az ország mind a 22 borvidékéről, 897 tétellel 230 pincészet nevezett a hazai borszakma legnagyobb hagyományú bormustrájára.

Az Országos Borverseny (OBV) egyedisége, hogy egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul. Az országos megmérettetést megelőző hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében. Ezt az egyediséget növeli, hogy a rendezvény egy szakmai találkozót is jelent mind a bírálat, mind pedig az eredményhirdetés alkalmával.

A bírálatot családi borászatok tulajdonosai, üzemi pincészetek szakértői végzik, kiegészítve az oktatás, kutatás, szakújságírás, kereskedelem és gasztronómia képviselőivel.

Az idei év nagyszámú nevezése és a nevezők száma is jól bizonyítják, hogy az OBV már hosszú évek óta Magyarország legnagyobb borversenye.

A 2024-es OBV fővédnöke Nagy István agrárminiszter, védnökei pedig Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó és Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos. A rendezvény főtámogatója az idei évben a MBH Bank.

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos ünnepi beszédében felhívta a figyelmet az ágazati összefogás fontosságára. A kormánybiztos irányításával működő Nemzeti Bormarketing Ügynökség alapvetésnek tartja, hogy a magyar bor innovatív és célcsoportreleváns módon jelenjen meg a hazai és nemzetközi piacokon, vásárokon, kiállításokon.

A kormánybiztos kiemelte annak fontosságát, hogy a nemzetközi expójelenlétek mellett hazánkba is invitáljuk a borvilág legbefolyásosabb véleményformálóit, kereskedőit annak érdekében, hogy közvetlenül benyomást kapjanak a magyar borról, borvidékekről és így segítsük az export-tevékenységet; ezt a célkitűzést képviselte a Hungarian Wine Summit idén áprilisban, ahol lehetőségük volt a magyar borászoknak építeni nemzetközi kapcsolataikat is.

A borversenyen az ország 230 pincészetének borai vesznek részt

Fotó: Országos Borverseny

Nagy István agrárminiszter közöntőjében kiemelte, hogy az idei évtől megnyíltak a KAP Stratégiai Terv forrásai a borágazat számára. Egy újabb jelentős forrást, évente 10-11 milliárd forintot jelenthetnek a vidékfejlesztési támogatások is. Összességében az ágazat támogatására a 2027-ig tartó pénzügyi időszakban 112 millió eurót tudnak fordítani.

A miniszter felhívta a figyelmet azokra az eredményekre, amelyek a kormányzat és a HNT összefogásában valósultak meg. Ennek az összefogásnak a keretében indult el 2024 áprilisában az unióban is egyedülálló Winelabel, a borászati termékekkel kapcsolatos digitális tápértékjelölési rendszer, valamint szintén kormányzati támogatással 2024-ben újra nyomtatott formában adják ki a legrégebbi agrárszaklapot, a Borászati Füzeteket.

Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az Országos Borverseny Szervező Bizottságának elnöke elmondta: a HNT 2020-ban önálló „kulturált borfogyasztási alapot” hozott létre, melynek pénzügyi forrását elsősorban a magyar borászatok önkéntes befizetései jelentik. A borkultúra csak a tudatos borfogyasztás keretein belül értelmezhető. A magyar borászok felelősségvállalásának megvalósításával a HNT a Magyar Bor Akadémiát bízta meg. Ennek egészségre gyakorolt hatásainak komplex megközelítését vállalta fel a Magyar Bor Akadémia a nyitóünnepségen történt ünnepélyes aláírással.