432 intézmény nyitja meg kapuit a Múzeumok Éjszakáján

 2014. június 11. 16:13

Budapesten 12., vidéken tizedik alkalommal kerül sor a Múzeumok Éjszakájára június 21-én, szombaton este 18 óra és éjjel 2 óra között.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága szervezésében megvalósuló rendezvényhez idén a tavalyinál 30%-kal több, összesen 432 intézmény csatlakozott, így ezen az éjszakán 308 vidéki és 124 budapesti múzeum és kiállítóhely várja a vendégeket több mint 4000 programmal. A rendezvény együttműködő partnere a Magyar Turizmus Zrt., a MÁV Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, valamint a Budapesti Közlekedési Vállalat.

 

Tavaly a Múzeumok Éjszakáján az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága önkéntesek bevonásával látogatói felmérést készített, amely 1750 látogató megkérdezésén alapult. A felmérés egyik fontos megállapítása az volt, hogy a rendezvény látogatóinak mintegy fele már több alkalommal részt vett a Múzeumok Éjszakáján. A budapesti megkérdezettek nagy többsége (59%-a) ugyanakkor azt állította: szívesen látogatna vidékre a rendezvény alkalmából, amennyiben vonzó ajánlatot kapna múzeumi programokra és a turisztikai-szolgáltatási csomagokra.

A felmérés eredményeit felhasználva idén a szervezők az esemény fókuszába a legaktívabb vidéki városokat állították, arra ösztönözve a fővárosiakat, hogy az eseményre utazzanak vidéki helyszínekre.

A régiókban megrendezendő programok népszerűsítésében szakmai partnerként a Magyar Turizmus Zrt. is együttműködik. A kiállítóhelyekkel és vidéki intézményekkel együtt a Múzeumok Éjszakájára eső hétvégére a szálláshelyek kedvezményes csomagajánlatokkal várják a kulturális programok iránt érdeklődő, az ország többi részéből érkező turistákat. A MÁV-START 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a budapesti, szolnoki, pécsi, kecskeméti, debreceni, hatvani, valamint miskolci rendezvényre vonattal utazók számára.

 

Múzeumok Éjszakája 2014 rendezvénysorozat kiemelt városai: Debrecen, Kecskemét, Szolnok, Kaposvár-Szenna, Pécs, Hatvan-Gyöngyös, Sopron, Miskolc, Sárospatak-Sátoraljaújhely. E településeken a civil szervezetek és egyesületek rendkívül aktívan vesznek részt az eseményen, emellett a városok népszerű hazai turisztikai célpontok.

 


 

A Mozaik Múzeumtúra is együttműködik a Múzeumok Éjszakája programsorozattal, arra biztatva a részvevőket, hogy egy éjszaka alatt teljesítsék a túrát, azaz látogassanak el a program keretében legalább négy intézménybe és gyűjtésék össze a matricákat.

A Múzeumok Éjszakája kommunikációs feladatait a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. látja el.