500 millió eurós szállodai befektetési alapot hoz létre a TUI

Forrás: turizmus.com

 2022. február 07. 12:16

Tovább erősítené nemzetközi vezető pozícióját az üdülőszállodák üzemeltetésében a TUI Group, ehhez egy újszerű finanszírozási eszközt talált az utazási és turisztikai cégcsoport.

Egy újszerű finanszírozási eszköz segítségével szeretné növelni a TUI saját márkái alatt üzemeltetett szálláshelyek számát Peter Krüger, a TUI stratégiai igazgatója. A korábban a Deutsche Banknál tapasztalatot szerzett szakember javaslatára a luxemburgi székhelyű Hansainvest Lux alapkezelővel együttműködve globális befektetési alapot hoz létre a cég bruttó 500 millió eurós célösszeggel. Az alapban összegyűlt vagyont szálláshelyekbe fektetnék, amelyeket azután a TUI saját márkái – pl. TUI Blue, Robinson vagy Magic Life – alatt üzemeltetnének.

Az alap elsősorban hosszú távú befektetésekben érdekelt intézményi befektetőknek – főleg nyugdíjalapoknak és biztosítóknak – kínál lehetőséget. A TUI részesedése az alap saját tőkéjének 10 százaléka lesz. Az egyik legnagyobb német nyugdíjkasszát állítólag már sikerült megnyernie a cégcsoportnak, és a forrás mintegy fele már rendelkezésre is áll.

A TUI egyik saját márkás szállodája, a Robinson Esquinzo Playa Fuerteventurán

Fotó: 123rf.com

Az első befektetők a hírek szerint főleg Európán kívüli létesítmények iránt érdeklődtek, ami illeszkedik is a turisztikai vállalat karibi – itt a TUI már most is az egyik legnagyobb szálláshely-üzemeltetőnek számít –, Zöld-foki szigeteki és zanzibári terveihez. Krüger szerint később egy második alap is létrejöhetne európai – spanyolországi, görögországi vagy horvátországi – szállodákra.

A forrást túlnyomórészt új létesítmények vásárlására vagy kialakítására fordítanák. A befektetés hozama a befektetőkhöz folyna be, a TUI a szállodák üzemeltetéséért és tanácsadásért kapna javadalmazást. Ezzel a konstrukcióval lehetővé válik a szállodai üzletág eredményeinek tőkeigénytől független növelése. Az üdülőszállodák fejlesztése és üzemeltetése a TUI egyik alapvető üzletága, az ingatlantulajdonlás nem feltétlenül – mutat rá Krüger.

A TUI az elmúlt hónapokban több szállodaingatlanától is megszabadult, a befolyt pénzt pedig tetemes adóssága csökkentésére fordította.

(Forrás: tuigroup.com, faz.net)