Megvan az 5,5 millió beoltott: külföldi turisták is mehetnek szállodába, fürdőbe, étterembe

Forrás: turizmus.com

 2021. július 02. 18:05

Péntek napközben elértük az 5,5 millió beoltottat – ezt Pintér Sándor belügyminiszter hivatalos határozatban hirdette ki, így szombattól több korlátozás is megszűnik, többek között megszabadulhatunk a maszktól.

A turizmus-vendéglátás ágazat számára a legfontosabb könnyítés, hogy szombattól már védettségi igazolvány nélkül is be lehet menni a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe. Ez azt jelenti, hogy július 3-tól se a magyar, se a külföldi vendégektől nem kell a védettségi igazolványt elkérnie a szálláshelyeknek, éttermeknek, fürdőknek, múzeumoknak és attrakcióhelyszíneknek. A szálláshelyek a külföldi vendégeket is korlátozás, oltási igazolás ellenőrzés nélkül fogadhatják, esetükben kizárólag a határátlépéskor kerül ellenőrzésre az uniós Covid-igazolás – hangsúlyozta megkeresésünkre a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

Amint arról tegnap beszámoltunk, Magyarország július 1-jétől a többi tagállamhoz hasonlóan szabad beutazást biztosít az uniós Covid-igazolással érkező külföldieknek.

A külföldi vendégek tájékoztatására az MSZÉSZ az alábbi, angol nyelvű weboldalt javasolja a szolgáltatóknak: http://www.police.hu/en/content/information-on-general-rules-of-border-crossing

Újra korlátozás nélkül fogadhatnak hazai és külföldi turistákat a szálláshelyek

Fotó: 123rf.com

További könnyítés, hogy szombattól nem kell védettségi igazolvány az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra sem.

Megszűnik a kötelező maszkviselés az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, azt már csak a kórházakban és szociális intézményekben kell viselni.

Megszűnnek az üzletekre vonatkozó eddigi korlátozások, a távolságtartási szabály és már nem lesz négyzetméter alapú létszámkorlát.

Sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények esetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.

 

A rendezvények szervezésére vonatkozó szabályok

A lakodalmak maximális létszáma szombattól az eddigi 200-ról 400 főre emelkedik, az egyéb családi, vagy magánrendezvényen legfeljebb 100 fő lehet jelen, az ott foglalkoztatottakon kívül. Ha a családi eseményt vagy magánrendezvényt szálláshelyen vagy vendéglátó üzletben tartják, azon a nem védett személyek is részt vehetnek, és nem szükséges a szálláshely többi részétől elzárt helyiségben szervezni azt.

A zenés, táncos rendezvény helyszínén továbbra is kizárólag koronavírus ellen védett személy tartózkodhat. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt az ilyen rendezvényeken.

Az egyéb (köztük üzleti) rendezvényekre vonatkozó szabályok sem változtak.

Ha szabadtéren tartják és (az ott foglalkoztatottakon kívül):

  • 500 főnél kevesebben vannak jelen, azon a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet;
  • 500 fő vagy ennél több személy van jelen, azon kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő 18. életévét be nem töltött személy vehet részt.

 

Ha zárt térben tartják (az ott foglalkoztatottakon kívül) kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő 18. életévét be nem töltött személy vehet részt – foglalta össze a rendezvényekre vonatkozó szabályokat az MSZÉSZ.